RT: Bajden komentarisao „crvene linije“ Rusije

Izvor: Vostok.rs, 04.Dec.2021, 09:33

RT: Bajden komentarisao „crvene linije“ Rusije

Američki predsednik Džo Bajden obećao je da će održati dug razgovor sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom o pitanju Ukrajine, istovremeno insistirajući da neće prihvatiti nikakve „crvene linije“ iz Moskve. „Svesni smo ruskih postupaka [u vezi sa Ukrajinom] već duže vreme i očekujem da ćemo imati dugu diskusiju sa Putinom“, rekao je Bajden u dok je odlazio na put u Kem Dejvid. „Ne prihvatam ničije crvene linije“, dodao je Bajden očigledno pozivajući se na „crvene linije“ koje je Moskva istakla ranije ove nedelje dok je nekoliko zapadnih službenika sugerisalo da je vojni obračun u Ukrajini neizbežan. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u četvrtak je saopštilo da je NATO uveravao Rusiju da se neće pomeriti ni za inč dalje na istok na kraju Hladnog rata. Uprkos tom obećanju, NATO je od tada nastavio da se širi, obuhvatajući nove države članice koje su sve bliže ruskim granicama, a Ukrajina je u više navrata izražavala interesovanje za pridruživanje vojnoj alijansi poslednjih godina. Ministarstvo je naglasilo da bi „jedina opcija za rešavanje trenutne situacije“ bila da NATO isključi svako dalje širenje ka ruskim granicama, kao i da zaustavi svoje tekuće vojno nagomilavanje na pragu Moskve. Prošlog meseca, Bajdenova administracija je upozorila evropske zvaničnike da bi Rusija mogla da razmišlja o „invaziji“ na istočnu Ukrajinu, a američki državni sekretar Entoni Blinken zapretio je „ozbiljnim posledicama“ u slučaju bilo kakve „agresije“. Moskva je odbacila ta predviđanja kao neosnovana, ali je izrazila zabrinutost zbog mogućeg unutrašnjeg sukoba u ratom razorenom Donbasu. Rusija je optužila Zapad da „ohrabruje“ Ukrajinu da započne oružani sukob pomeranjem vojne opreme NATO-a bliže granici. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov takođe je saopštio da su ukrajinske snage koristile rakete američke proizvodnje u borbi protiv pobunjenika na istoku zemlje, dodajući da pomoć SAD-a povećava šanse za potpuni građanski rat. Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"NE PRIHVATAM NIČIJE CRVENE LINIJE" Bajden upozorio Putina, odnosi između dve sile zbog Ukajine na TAČKI PUCANJA

Izvor: Blic, 04.Dec.2021

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da ne prihvata "crvene linije" Moskve kada je reč o Ukrajini i da radi na sveobuhvatnim inicijativama da bi otežao invaziju na tu zemlju.

Nastavak na Blic...

OŠTAR ODGOVOR Bajden: Neću prihvatiti Putinove crvene linije u vezi sa Ukrajinom!

Izvor: Kurir, 04.Dec.2021

Predsednik Sjedinjenih Država uzvratio ruskom kolegi, koji je poručio da Rusija neće dozvoliti širenje NATO na istok

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.