Princ Čarls i vojvotkinja Kamila u Novom Sadu, Kovilju i Sr.Karlovcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2016, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Princ Čarls i vojvotkinja Kamila u Novom Sadu, Kovilju i Sr.Karlovcima

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola doputovali su danas u Novi Sad, gde nastavljaju posetu Srbiji. Oni su pred Katoličku portu stigli zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, a dočekao ih je britanski vojni ataše, pukovnik Sajmon Ficgibon. Nakon otkrivanja memorijalne ploče britanskim humanitarnim radnicima, posete Galeriji Matice srpskoj, princ Čarls je posetio manastir u Kovilju, dok je vojvotkinja gošća Sremskih Karlovaca.

Ispred Katoličke porte >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su i zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić, kao i princeza Jelisaveta Karađorđević.

Na trgu ispred crkve njihov dolazak čekalo je i stotinak građana, koji su praktično "opkolili" prinčevski par u želi da se sa njima slikaju i porazgovaraju. Pozdravila su ih deca iz engleskog vrtića, predstavnici organizacija iz grada koje su se predstavile na štandovima, a tu je bio i gajdaš.

Princ Čarls i njegova supruga Kamila su obišli i improvizovanu pijacu sa narodnim rukotvorinama, a zatim su prisustvovali kulturnom programu u Katoličkoj porti.

Memorijalna ploča britanskim humanitarnim radnicima

Oni su zatim otkrili memorijalnu ploču britanskim humanitarnim radnicima. U pitanju su britanske građanke Margaret Polemis, Meri Lobek i Irina Marinković.

Unuk i praunuk Margarete i Meri Dušan Marinković zajedno sa princom i vojvotkinjom učestvovao je u ceremoniji otkrivanja ploče i izjavio da su ove tri žene intenzivno radile na rekonstrukciji doma za decu u Sremskoj Kamenici, gde su radile 25 godina.

"Brinule su o siročićima bez nadoknade. To je bio njihov humanitarni rad, a živele su od skromnog nasleđa iz Velike britanije. Ovaj gest sa otkrivanjem spomen ploče pokazuje da u kolektivnoj memoriji grada treba da bude zapisano da su u ovoj zgradi živele Engleskinje koje su svoj život posvetile humanitarnom radu", rekao je Marinković.

Unuka i potomak ovih žena Milica Bogdan Ličen rekla je da su one bile dobrotvorke i da su se brinule o srpskoj deci.

"Nana mi je uvek govorila da je ona plave krvi. No to je bilo nemoguće dokazati", dodala je ona.

Kao i u Beogradu, njihov boravak u Novom Sadu se odvija uz jake mere bezbednosti i pod budnim okom velikog broja medija.

U poseti Galeriji Matice srpske

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola posetili su danas i Galeriju Matice srpske u Novom Sadu. Oni su  razgovarati sa kustosima i decom koja učestvuju u projektu "Moving Museums" koju organizuje Britanski savet.

Direktorka Gimnazije "Isidora Sekulić" Ružica Vukobratović, iz koje je 15 učenika učestvovalo u programu, rekla je da je prinčevski par bio prijatan, te da su učenici uživali u druženju.

"Za njih je veoma značajno što su bili deo ove visoke posete", rekla je Vukobratović.

Prinčevski par se upoznao sa srpskom umetnošću od XVI do XX veka.

Upravnica galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski rekla je da je poseta prošla "veoma opušteno" i da su princ Čarls i Kamila došli pripremljeni, te da su već unapred znali dosta toga i o instituciji u koju dolaze i programima koji su u toku.

"Uključili su se u sve programe koji su bili aktivni, i sa tinejdžerima i sa decom mlađeg uzrasta i pokazali su veliko interesovanje. Mislim da je princ Čarls najviše uživao u konzervaciji i restauraciji ikona, budući da je to nešto što jeste polje njegovog interesovanja, jer je sklon slikanju akvarela", kazala je Palkovljević Bugarski.

Kako je navela, Čarls se čak oprobao i u restauraciiji jedne ikone, a na poklon su dobili grafičke listove iz kolekcije galerije.

"U pitanju su otisci rađeni u 20. veku, ali sa originalnih ploča iz 18. veka. Poklonili smo manastir Hopovo sa Fruške gore i Dečani sa Kosova", dodala je ona.

Princ Čarls u manastiru Kovilj

Princ od Velsa stigao je danas u manastir Kovilj na Fruškoj gori. Prilikom dolaska britanskog princa oglasila su se crkvena zvona, a njega je dočekao otac Isihije, episkop bački Irinej Bulović, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i vladika jegarski Jeronim.

Oni su ga poveli u obilazak manastira, a predviđeno je da princ Čarls prisustvuje i službi, a u planu je i vožnja čamcem po Koviljskom ritu.

Manastir iz XIII veka pod zaštitom države

U manastiru danas živi 24 monaha koji su uključeni u u organsku proizvodnju različitih proizvoda (poput meda i rakije), a manastir je poznat i po programu rehabilitacije "Zemlja živih".

Posebno su poznati prirodni melemi od lekovitog bilja, te tinkture i tonici, a nadaleko je čuven i koviljski liker od zelenih oraha.

Prema predanju, ulogu osnivača manastira imao je Sveti Sava ali o tome nema istorijskih izvora. Manastir datira iz XIII veka a glavna crkva kakva je danas postoji od XVII veka.

Podignut je u čast Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila, a pod zaštitom države je od 1949. godine. Manastir ima hor koji neguje vizantijsko pojanje.

Od 2004. godine odredište je mladih koji traže pomoć u lečenju od narkomanije.

Za to vreme, vojvotkinja od Kornvola će biti gošća događaja "Food is great"na kome će biti predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrešće se i sa proizvodačima hrane i pića iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.

Na kraju posete, po povratku u Beograd, princ Čarls i njegova supruga Kamila će biti počasni gosti na prijemu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde će zvanice biti ljudi iz kulturnog, javnog, sportskog života.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj, a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.

Prinčevski par zahvalio na divnoj dobrodošlici

Britanski princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola, koji danas nastavljaju posetu Srbiji, zahvalili su na divnoj dobrodošlici koja im je ukazana u našoj zemlji.

"Srbijo, hvala na divnoj dobrodošlici", istaknuto je na zvaničnom Tviter nalogu prinčevske kuće, uz link na kome su detaljno opisani događaji tokom jučerašnjeg, prvog dana posete.

Thank you for the wonderful welcome, Serbia! Read what happened on day one of the #RoyalVisitSerbia here: https://t.co/RVFun3kDQG

— Clarence House (@ClarenceHouse) March 16, 2016

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Supruga princa Čarlsa - Kamila u Sremskim Karlovcima

Izvor: Beta Video, 17.Mar.2016

SREMSKI KARLOVCI - Vojvotkinja od Kornvola Kamila posetila je danas Sremeske Karlovce sa velikim intersovanjem slušala priču o ovom mestu, posetila izložbu i manifestaciju ``Fud iz grejt``, gde je probala vino i domaće specijalitete (pokrivalice).

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.