Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Nov.2019, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnici EP pozvali na konstruktivan pristup u dijalogu o izbornim uslovima

Predstavnici Evropskog parlamenta (EP) Tanja Fajon i Vladimir Bilčik ukazali da i Vlada i opozicija treba da se angažuju "otvorenog uma i konstruktivnim pristupom" da bi se postigao značajan napredak o uslovima uoči izbora.

Stalni izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik i predsednica delegacije Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon to su istakli u zajedničkom tekstu objavljeom u današnjem Blicu uoči nove runde dijaloga o izbornim uslovima u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << će se oni pridružiti bivšim poslanicima EP Eduardu Kukanu i Knutu Flekenštajnu.

Fajon i Bilčik su naveli da dolaze na zahtev velike većine političkih snaga u Srbiji da olakšaju uspostavljanje dijaloga između vlasti i opozicije i doprinesu poboljšanju radnih uslova parlamenta, kao i poboljšanju uslova za održavanje parlamenatarnih izbora.

"Nalazimo se na presudnih pola puta ukupno tri runde dijaloga koje smo predložili i ovo je trenutak kada će Evropski parlment zatražati od svih strana da pojačaju angažman da bi poboljšali uslove koji će omogućiti poštene i ravnopravne uslove da svi Srbi mogu da iskoriste svoja demokratska prava", naveli su u članku.

Da bi se ti uslovi stekli Vlada mora da požuri sa sprovođenjem preporkua OEBS/ODIHR sa prethodnih izbora, navode oni dodajući da je prema njihovi analizama do sada sprovedeno samo 20 odsto Vladinih obaveza koje je Radna grupa najavila za izbore u oktobru i pozivaju Vladu Srbije da hitno sprovede sve preporuke.

Prioritet Vlade je da se sprovode inicijative koje će dovesti do toga da izborni dan protekne glatko, da se osiguraju ravnopravni uslovi za sve politčke snage tokom izborne kampanje, da tela koja nadgledaju izborni proces imaju poverenje ljudi, i svi politički akteri koji učestvuju u kampanji da imaju ravnopravan teretman.

Opozicija ima odgovornost da se uključi u dijalog sa Vladom, gde može da iznese pravovremene, konkretne i realne predloge za poboljšanje izbornih uslova pre izborne kampanje, navode predstavnici EP.

"Ukratko i Vlada i opozhicija moraju ozbiljnod a se uključe i dogovore nove inicijative za poboljšanje uslova, posebno jednak pristup medijima i da osiguraju da sve stranke mogu pod ravnopravni uslovima da učestvuju na izborima", piše u tekstu.

Autori ukazuju da je vreme jako važno i da i Vlada Srbije i opozicija moraju da se pomere sa svojih početnih pozicija da ne bi propustili tu priliku, ukazujući da je poslednja runda pregovora predviđena za samo mesec dana.

Predstavnici EP navode da razumeju i ozbiljno shvataju argumente i opozicije i Vlade, ali da njihova uloga nije da potvrđuju stavove dve strane niti da arbitriraju između njih ukazujući da do bilo kakvog sporazuma može doći samo iskrenim angažovanjem svih političkih aktera "da ispune očekivanja građana Srbije koji žele istinski demokratske i poštene izbore".

Oni su ponovili stav predsednika Obora za spoljne poslove EP Dejvida Mekalistera da je parlament prirodno mesto za demokratsku raspravu, kao i da demokratski sistem ne može pravilno da funkcioniše bez snažnog parlamenta.

Zbog toga,kako su naveli, posvećenost EP da olakša dijalog neće da se završi u decembru poslednjom od tri runde dijaloga o uslovima održavanja izbora već da EP planira da nastavi da olakšava dijalog nakon izbora i poboljšava uslove rada u Skupštini Srbije.

"Zbog toga se nadamo da će novoizabrana Skupština obuhvatiti sve političke snage koje su opredeljene da sa nama konstruktivno rade, na programu reforme EU", navode Fajon i Bilčik izražavajući nadu da će sve političke snage raditi sa njima "za srpsku demokratiju i za budućnost Srbije u EU".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.