Izborni dijalog šansa da vlast i opozicija ispune očekivanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2019, 04:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborni dijalog šansa da vlast i opozicija ispune očekivanja

Vladimir Bilčik, novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, i Tanja Fajon, predsednica delegacije u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, istakli su, u autorskom tekstu za "Blic", važnost druge runde međupartijskog dijaloga vlasti i opzicije u Srbiji.

"Dolazimo iz različitih političkih porodica (stranaka) u Evropskom parlamentu, ali oboje delimo duboku posvećenost radu za demokratsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i proevropsku Srbiju. Srbija je najveća zemlja i ekonomski lider na Zapadnom Balkanu. Njen uspeh je presudan za evropsku perspektivu celog regiona, naročito sada nakon što Evropski savet nije uspeo da se dogovori o otvaranju pregovora o pristupanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom", napisali su Bilčik i Fajonova, koji će se pridružiti bivšim poslanicima EP Eduardu Kukanu i Knutu Flekenštajnu u međupartijskom dijalogu u Beogradu.

Oni dodaju da, kako bi se postigao značajan napredak uoči izbora, i Vlada i opozicija treba da se angažuju, "otvorenog uma i konstruktivnim pristupom".

"Nalazimo se na presudnih pola puta od ukupno tri runde dijaloga koji smo predložili i ovo je trenutak kada će Evropski parlament zatražiti od svih strana da pojačaju angažman da bi poboljšali uslove koji će omogućiti poštene i ravnopravne uslove da svi Srbi mogu da iskoriste svoja demokratska prava", pišu Bilčik i Fajonova.

Oni navode da je za to neophodno da Vlada požuri sa sprovođenjem preporuka ODIHR-a s prethodnih izbora.

"Opozicija takođe ima odgovornost da se uključi u dijalog s Vladom. Dijalog je jedinstvena prilika da opozicija iznese pravovremene, konkretne i realne predloge za poboljšanje izbornih uslova pre izborne kampanje, uzimajući u obzir najbolje primere iz međunarodne prakse", pišu Bilčik i Fajonova.

Oni dodaju da je vreme od suštinske važnosti, pa zato i Vlada i opozicija moraju da se pomere sa svojih početnih pozicija da ne bi propustili ovu veliku priliku.

"Mi čvrsto verujemo da su parlamenti prirodno mesto za demokratsku raspravu. Demokratski sistem ne može pravilno da funkcioniše bez snažnog parlamenta. Zato je važno da sve stranke znaju kako se posvećenost Evropskog parlamenta da olakša dijalog neće završiti u decembru poslednjim od tri dijaloga o uslovima održavanja izbora. Evropski parlament takođe planira da nastavi da olakšava dijalog nakon izbora i poboljšava uslove rada u Skupštini", pišu zvaničnici EU.

"Zbog toga se nadamo da će novoizabrana Skupština obuhvatiti sve političke snage koje su opredeljene da s nama konstruktivno rade na programu reforme EU", navode Bilčik i Fajonova, dodajući da se nadaju da će sve političke snage raditi s njima za srpsku demokratiju i za budućnost Srbije u EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naslovne strane za četvrtak, 14. novembar 2019. godine

Izvor: Beta, 14.Nov.2019

Dnevne novine na naslovnim strana izdanja za 14. novembar pišu o trgovni oružjem u Srbiji, o doktoratu ministra finansija Siniše Malog i objavljuju autorske tekstove ministra trgovine Rasima Ljajića, izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika i predsednice delegacije u Odboru za...

Nastavak na Beta...

Autorski tekst Tanje Fajon i Vladimira Bilčika: Izborni dijalog šansa da vlast i opozicija ispune očekivanja građana

Izvor: Blic, 14.Nov.2019

Vladimir Bilčik, stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, i Tanja Fajon, predsednica delegacije u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, pridružiće se bivšim poslanicima EP Eduardu Kukanu i Knutu Flekenšajnu kao pomoć u međupartijskom dijalogu. Drugi dijalog o uslovima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.