Poslanici o izbornim uslovima

Izvor: RTS, 14.Nov.2019, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o izbornim uslovima

Posle rasprave o amandmanima, Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o putnim ispravama. Poslanici su govorili o dijalogu o izbornim uslovima uz učešće EU posrednika koji se održava u petak.
Opozicija ima različite stavove o predstojećim razgovorima o izbornim uslovima. Savez za Srbiju ne učestvuje u dijalogu, ali će se sastati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa poslanicima Evropskog parlamenta na radnom doručku.

"Delegacija evropskog parlamenta je uvek dobrodošla u Srbiju, mi smo itekako raspoloženi da se uvek sa njima sastanemo, oni znaju naše stavove, a naš ključni stav je da za nas ne postoje izbori u martu iduće godine i da je kasno za bilo kakve pregovore o tim izborima", rekao je Boško Obradović, lider pokreta Dveri.
Opozicija koja učestvuje u skupštinskim raspravama razjedinjena je kada je reč o međupartijskom posredovanju.
"Mislim da je ovo suviše ozbiljna situacija da smo mi u suviše ozbiljnim problemima kao zemlja da bismo bili taoci bilo čije sujete ili se igrali ovnova ili jaraca na brvnu. Dakle, mislim da treba da se razgovara", naveo je samostalni poslanik Đorđe Vukadinović.
Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da nema nameru da učestvuje gde god posreduju stranci.
"Mi se zalažemo da vodimo dijalog režima i opozicije u kojem će učestvovati sve parlamentarne stranke", istakao je Šešelj.
U Fondaciji za otvoreno društvo smatraju da je izborne uslove moguće popraviti i da su predstavnci Evropskog parlamenta mnogo stavki o izbornim uslovima označili crvenom bojom.
"Postoje početni koraci koji pokazuju da je moguće izmeniti određene izborne uslove i napraviti ono što Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a zahteva izjednačavanje uslova onih koji učestvuju, onemogućavanje zloupotreba finansija kojima raspolaže država i oni na vlasti, da se jasno razgraniče. I ostavljeno je dovoljno prostora da vlada donese zakone", kazao je Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo.
Najveća parlamentarna stranka tvrdi da im je stalo da se izborno zakonodavstvo unapredi.
"Sigurno je da svi mi u Srbiji, ne samo mi i SNS nego svi građani Srbije, sve političke stranke i one koje su vlast i one koje su opozicija, imaju mnogo toga da nauče i o demokratiji i o parlamentarizmu i o izborima i kako se ponaša na izborima, o tome kako se ponaša u skupštini i o tome kako se odnosite prema onima koji su izabrani", rekao je šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović.
U skupštinskoj proceduri su zakoni za koje se veruje da će poboljšati izborni proces. Vladini predlozi su izmene zakona o javnim preduzećima, zakona o sprečavanju korupcije i zakona o agenciji za borbu protiv korupcije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.