Postizborno pitanje: Kom se carstvu privoleti?

Izvor: BKTV News, 11.Mar.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postizborno pitanje: Kom se carstvu privoleti?

Prevremeni izbori u Srbiji koji se održavaju 16. marta u mnogo čemu će biti zapamćeni i po zakazanom referendumu o statusu Krima koji se održava istog dana.

Ukrajinsko-ruski konflikt aktiviran u „centrima moći“ van Ukrajine odraziće se na ukupne odnose u Evropi i EU, ali i na buduće ekonomske i političe tokove na Balkanu i u Srbiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
Odmah nakon formiranja, Vlada Srbije će biti suočena sa spoljnopolitičkom krizom nastalom u Ukrajini. Srbija ima strateške odnose sa Ruskom federacijom i velike obaveze prema EU u svojstvu kandidata za članstvo.
Pošto će EU razmotriti svoje odnose sa Ruskom federacijom, težina tereta prebaciće se i na države Balkana koroz koje treba da prođe „Južni tok“. Spoljnopolitički stav Srbije je mirno rešavanje konflikta.
Građani Srbije su na svojoj koži osetili težinu ratova u regionu i NATO agresiju 1999. godine. Srbija se suočava sa novim političkim konfrontacijama koje „povampiruju“ politiku „Hladnog rata“. Dva bratska, ali i interesno definisana naroda, Rusi i Ukrajinci platili su krvlju svoju slobodu u borbi protiv Trećeg rajha.
Sada, posle skoro 70 godina dve države i nacije su u međusobnom u sukobu. Rusija nema istu snagu bez Ukrajine, a Ukrajina nije stabilna i sigurna bez podrške Ruske federacije. Ipak, strani faktori su se umešali dovoljno duboko u ukrajninsku krizu. Doveden je u opasnost regionalni mir i stabilnost u Evropi.
Srbija će na izborima 16. marta odlučiti o svojoj političkoj budućnosti. A kakva će nam zaista biti budućnost, to u velikoj meri zavisi od globalne situacije, od odnosa snaga u EU i međusobnog odnosa EU, SAD i Ruske federacije.
Srbija ne može u Rusko-ukrajinskom sukobu nikome da bude arbitar niti direktna podrška, ali zato može da insistira na mirovnom dijalogu zvanične Moskve i Kijeva, uz suzdržanost zapadnih sila.
I dok se bude rešavala politička „sudbina“ Srbije na izobirma, Krim će se „boriti“ za svoj status pod pritiskom i neregularnim okolnostima. Rusija je status Krima vezala za model Kosova, a Rusi štite interese Srbije u južnoj srpskoj pokrajini.
Očigledno je da će Srbija morati u dijalogu sa EU i Ruskom federacijom da iznalazi svoje pragmatske interese. To će biti prvo veliko političko iskušenje sa kojim će se, posle parlamentarnih izbora, suočiti vlast u Srbiji.
Tomislav Kresović
Tweet
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.