Izvor: B92, 15.Jul.2009, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo samit nesvrstanih

Šarm El Šejk -- U egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku počeo je 15. samit Pokreta nesvrstanih, na kom Srbiju, koja ima ulogu posmatrača predstavlja predsendik Boris Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji prisustvuje samitu izjavio je da će Srbija učešće na ovom skupu iskoristiti za nastavak borbe za očuvanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Nastavljamo našu međunarodnu i diplomatsku borbu za očuvanje integriteta Srbije i verujem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da među nesvrstanima možemo imati saveznike”, rekao je Tadić povodom učešća na samitu Pokreta nesvrstanih.

Tadić je istakao da su za rešavanje kosovskog pitanja izuzetno važne aktivnosti Srbije u svim zemljama članicama Pokreta nesvrstanih.

On je napomenuo da je kosovsko pitanje internacionalizovano, jer se njime bave Savet bezbednosti i Generalna skupština UN, kao i Međunarodni sud pravde.

Prema Tadićevim rečima, učešće Srbije na samitu u Šarm el Šeiku važno je i zbog toga što u njegovom radu učestvuju predstavnici 118 zemalja članica UN, koje su ujedno i članice Pokreta nesvrstanih.

Predsednik Srbije je najavio da će sutra, u obraćanju članovima Pokreta, predložiti da Srbija 2011. godine bude domaćin konferencije kojim će biti obeleženo pola veka postojanja Pokreta nesvrstanih.

Tadić je podsetio da je Srbija naslednica Jugoslavije, države koja je, kao osnivač, bila domaćin prvog samita Pokreta nesvrstanih 1961. godine u Beogradu.

Glavne teme solidarnost i kriza

Samit je otvorio kubanski predsednik Raul Kastro, predsedavajući 14. samita ovog pokreta.

"Moramo restruktuirati svetski finansijski sistem i uzeti u obzir potrebe zemalja u razvoju", poručio je Kastro koji je rotirajuće predsedništvo Pokreta nesvrstanih predao egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku.

Prema rečima Kastra, sve države moraju tragati za rešenjima u borbi protiv svetske ekonomske krize.

Mubarak se založio za igradnju novog političkog, ekonomskog i trgovinskog sistema u svetu koji bi bio uravnoteženiji i pravdedniji.

"Ovaj samit je dobra prilika za dijalog", rekao je Mubarak i poručio liderima zemalja Pokreta nesvrstanih da iskoriste

samit kako bi se povećala solidarnost među njegovim članicama.

U uvodnom delu samita govorio je i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun.

U naredna dva dana u Šarm el Šeiku će se razgovarati i o klimatskim promenama, bezbednosti hrane, snabdevanju energentima, nuklearnim pitanjima i situaciji na Bliskom istoku.

Najavljeno je usvajanje završnog dokumenta i Deklaracije, na osnovu koje će trasirati razvoj Pokreta u naredne tri

godine.

Tokom samita će se razgovarati o mirovnom procesu na Bliskom istoku, klimatskim promenama, bezbednosti hrane, energetskim pitanjima i daljem razvoju Pokreta nesvrstanih.

Zemlje članice ovog pokreta čine gotovo dve trećine zemalja članica Ujedinjenih nacija.

Samiti Pokreta nesvrstanih održavaju se svake tri godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadićeva ofanziva na samitu nesvrstanih

Izvor: Mondo, 15.Jul.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao sa predsednicima Avganistana i Dominikanske Republike čije su zemlje priznale Kosovo, od kojih je zatražio da uzmu u obzir mišljenje koje će sledeće godine doneti Međunarodni sud pravde i da još jednom razmotre tu svoju odluku.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.