Izvor: B92, 07.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Plan bolji za status Srba"

Beograd, Priština -- Goran Svilanović kaže da plan Martija Ahtisarija za Kosovo predviđa značajno unapređenje statusa Srba na Kosovu.

Funkcioner Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope je za novosadski Dnevnik ocenio da se, namerno ili slučajno, javnosti ne predočava da Srbi po tom planu dobijaju primarnu i sekundarnu zaštitu na opštinskom nivou i obrazovanje po srpskim programima, uključujući Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici.

"Dobijaju mogućnost da biraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << načelnike policije u srpskim opštinama, da se horizontalno povezuju i da ih i dalje finansira i podržava Srbija. Konačno, dobijaju mogućnost da upravljaju velikim delom prihoda koji ostvare na svojoj teritoriji", rekao je Svilanović.

Svilanović je rekao da može da zamisli da Srbija ne prihvata plan, makar ga neko i nametnuo, ali je upozorio da bi SAD i nekoliko važnih država Evropske unije jednostrano mogli priznati Kosovo.

"Kosovo bi praktično postalo nezavisno, a Srbija, a naročito Srbi u Pokrajini, ostali bi bez ičega", napomenuo je Svilanović i dodao da Evropa od Srbije u pregovorima očekuje konstruktivno neslaganje.

"Ako ostane konstruktivan partner na regionalnom i globalnom nivou, Srbiji u pregovorima niko neće sporiti pravo da čvrsto drži stav da se principijelno ne slaže s pojedinim elementima Ahtisarijevog plana, pogotovo sa onima koji se tiču statusa. Srbija može da se ne složi sa Ahtisarijevim planom, ali ne sme da ispusti priliku i da zarad neizvesne budućnosti zacementira sve ono što je u njemu dobro za kosovske Srbe", kaže Svilanović.

Ahtisarijev plan u dva dela?

Postoji mogućnost da se plan specijalnog izaslanika UN Marti Ahtisarija za rešavanje statusa Kosova podeli na tehnički i politički deo, javio je KIM radio pozivajući se na tvrdnje jednog visokog zapadnog diplomate.

"Razdvajanje tehničkog dela plana od elemenata koji se tiču samog suvereniteta omogućilo bi da se tehnički deo odmah primenjuje, a suverenitet ostaje da se reši kada se vidi da tehnički sporazum ide kako treba, da se sprovode decentralizacija, zaštita kulturne baštine i da transfer vlasti sa UNMIK-a na misiju EU i kosovske institucije ide kako treba", rekao je on.

Isti izvor je rekao da mnogi delovi plana koje Beograd tumači kao elemente državnosti postoje u visokim autonomijama na Zapadu i da ne treba praviti probleme oko zastave i himne.

"Drugim rečima, Kosovu bi se reklo: vi samo možete ići dalje u ovom pravcu, a ne nazad, ali koliko ćete brzo doći do priznavanja suvereniteta zavisi pre svega koliko ćete pokazati da ste odgovorni prema svim građanima i koliko doprinosite regionalnoj stabilnosti Balkana", navodi radio reči neimenovanog zapadnog diplomate.

Rajs: SAD za brzo rešavanje statusa Kosova

Državni sekretar SAD Kondoliza Rajs izjavila je da SAD podržavaju brzo rešavanje budućeg statusa Kosova.

"Moramo shvatiti da što se više odugovlači, više ima izgleda da će doći do raspada poretka na Kosovu", rekla je Rajs u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Rajs je podvukla da SAD "snažno podržavaju" napore specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Prema njenim rečima, međunarodna zajednica treba da podrži ishod Bečkih pregovora delegacija Beograda i Prištine, na koje je pozvao Ahtisari, pre nego što pripremi konačnu verziju svog plana koju će podneti Savetu bezbednosti UN.

Rajs je ocenila da Albanci takođe "imaju odgovornost da štite prava manjina, kako bi Srbi osetili da zaista mogu da žive" na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.