Pentagon: Nema dokaza da je dvoje Srba ubijeno u udaru SAD

Izvor: Studio B, 24.Feb.2016, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon: Nema dokaza da je dvoje Srba ubijeno u udaru SAD

Pentagon je danas osporio tvrdnje da je dvoje otetih službenika Ambasade Srbije u Libiji ubijeno u vazdušnom napadu američkih snaga na objekat Islamske države u toj zemlji, preneo je AFP.

Portparol američkog Ministarstva odbrane Džef Dejvis rekao je danas da sveobuhvatna analiza osmatranja logora Islamske države i pregled fotografija tela dvoje srpskih državljana koje su postavljene na internetu nisu pružili dokaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da su ta žena i taj muškarac ubijeni u američkom udaru, prenosi AFP.

"Kada smo ponovo pregledali fotografije srpskih državljana koji su poginuli i kada smo dobili dalje informacije o samom udaru i informacije o proceni veoma velike nanete štete, to se ne podudara sa onim što je na fotografijama", rekao je Dejvis.

Kako je dodao, "ne zna se gde su te fotografije napravljene... i ništa ne ukazuje da je njihova smrt izazvana bombardovanjem".

Dejvis kaže i da bi tela bila u daleko gorem stanju da su ubijeni u snažnom vazdušnom napadu.

"To ne odgovara izgledu ljudskih ostataka kakav bismo očekivali posle udara takve jačine", zaključio je on.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je obdukcioni nalaz na VMA pokazao da su radnici ambasade u Libiji Jovica Stepić i Slađana Stanković nastradali od posledica detonacije i da nisu mučeni.

On je naveo i da su građani Srbije premešteni na lokaciju koja je bila na udaru vazdušnih snaga dva dana pre bombardovanja u kojem su stradali.

U libijskoj dokumentaciji o obdukciji nije naznačen uzrok smrti radnika ambasade, nego su pobrojane i opisane povrede.

Obdukcija je ponovo urađena na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su u novembru prošle godine, a poginuli su pre nekoliko dana u americkim vazdušnim napadima na baze Islamske države kod libijskog grada Sabrata.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SMRT SLUŽBENIKA AMBASADE U petak sahrana Jovice Stepića

Izvor: Blic, 25.Feb.2016, 14:42

Jovica Stepić, oteti službenik Ambasade Srbije u Libiji koji ubijen u vazdušnom napadu američkih snaga na objekat Islamske države u toj zemlji, biće sahranjen u petak na mesnom groblju u selu Makce...To je za "Blic" izjavio Bane, sin Jovičinog brata Velibora koji je na sahranu doputovao iz inostranstva...SMRT...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.