Izvor: Glas javnosti, Beta, Tanjug, 15.Maj.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej: Podela Kosova je neprihvatljiva

PROLOM BANJA – Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej rekao je juče da je na naučnom skupu u Prolom Banji posvećenom Stefanu Nemanji poručio da je ideja o podeljenom Kosovu neprihvatljiva.

"To je moj lični stav o tom pitanju", rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve Tanjugu i dodao da je to kao "biće bez glave", a da Srbija ne može da bude "obezglavljena i lišena Kosova".

On je podsetio da je o tome do sada više puta govorio i da se nada da će oni koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << o tome odlučuju imati dovoljno razuma i mudrosti.

"Ne mogu da zamislim da Pećka Patrijašija ne bude u Srbiji već u nekoj drugoj državi", kazao je patrijarh srpski.

Patrijarh je ponovio i svoj stav o potrebi uspostavljanja dijaloga Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve jer se, kako je rekao, samo tako mogu prevladati podele koje danas postoje u hrišćanstvu.

Ko o cemu a ovaj ekumenista o papi.Nije on srpski patrijarh vec srpska izdajica.Sve se vise razgolicuje zasto mu je smetao vladika Artemije srbin i patriot.

Brate Srbine, Vulovic Timotije, neka su ti proste reci sto ih izgovori. Slava Bogu i Srpskom patrijarhu.

Stvarno, zao mi je sto je Srbija ostala "bice bez glave". Gospodine patrijahr srpski, bavite se molim vas religiojom a ne politikom. Uvek kada se popovo bavili politikom, na ovim prostorijama desili se ratovi.

Jeste, desavali su se ratovi, ali zato sto od drzavnika nije bilo koristi, pa je crkva preuzimala stvar u svoje ruke. Neko mora da zastiti narod.

Kada se patrijarh voli da bavi svetovnim stvarima, zasto odmah nije izneo i predlog kako zadrzati 95% stanovnika Kosova koji ne zele da zive u sastavu Srbije.

Ili kako/sta raditi da Albanci kojim cudom prihvate da ostanu u Srbiji ali onda se broj glasaca u Srbiji povreca za 25%.

Ako misli da svaki Albanac koji Srbiju ne smatra svojom drzavom, moze da seli u Albaniju, zast to nebi mogli i Srbi iz RS. Ali to patrijarhu ne odgovara jer on bi da Srbi u Bosni ostanu na svojoj zemlji ali Albanci mogu da sele !!

Ako tvrdi da Srbi u Bosni koji he 40% imaju pravo na drzavu, zasto ga nebi imali i Albanci?

Dali bi patrijarh pristao da recimo predsednik Srbije, predsednik vlade,skupstine i jos min. 3-4 ministra budu Albanci, a plus kada zna d bi Albanci postali apsolutna vecina u Srbiji za manje od 100 godina radi njihovog nataliteta.

Gospodine Milane Stojanovicu drago mi je sto ste se potpisali punim imenom i prezimenom a to obicno ovde komentarisu''anonimusi''medjutim to na mene nimalo ne deluje.Ja ovoga papistu ne priznajem i posto zivim u Rusiji imam srecu da ne moram da prisustvujem novotarijama i batinjanjima vernika od strane ekumenista.Svake nedelje sam bio redovan na liturgijama u podvorju srpske crkve u Moskvi ali otkad su zuti ustolicili PAPU NISKOG IRINEJA ja ni jednom nisam otisao u podvorje srpske crkve jer necu da prisustvujem i da se molim za zdravlje ovog srpskog neprijatelja.OCEKUJEM DA EKUMENISTI NA CELU SA TZV.PATRIJARHOM POCNU DA KOLJU SRPSKI NAROD DA ZAVRSE POSAO KOJI NISU KATOLICI DOVRSILI.ZASAD SU POCELI SAMO DA TUCU NAROD ALI TO JE SAMO POCETAK.Kasnije ce ko ne bude mislio kao PAPA NISKI ili tzv.srpski patrijarh poceti da kolju i bacaju u jame.Pa ceo tzv.SRPSKI SINOD su masoni(Amfilohije,Irinej backi,irinej niski,Grigorije)DA LI SAM OVO IZMISLIO GOSPODINE MILANE STOJANOVICU.Gde su ti silni dokazi protiv Vladike Artemija?Ranije su komunisti govorili da kad sretnete popa uhvatite se za jaja da vas ne bi pratio baksuzluk ali ja sad mislim da ceo SRPSKI NAROD treba da se vata za jaja.Cast vrlo malom broju iskrenih svestenika srpskih patriota kao sto je Vladika Artemije.Gospodine Milane Stojanovicu ja imam 43 godine i ne mogu da padam ni pod ciju propagandu.Prosto izvodim zakljucke.Sto se tice afera zasto PAPA NISKI ne podigne optuznicu protiv vladike Filareta iako se narod na njegove prevare zali i pise godinama,ili protiv vladike Vasilija tuzlansko-zvornickog.Ne tvrdim ja da je sve u rasko-prizrenskog eparhiji sve bilo cisto ali sam ubedjen da je bilo ubedljivo najcistije.

Gospodine "Timotije",

Licemerje veliko se ugnezdilo u SPC i narocito se pokazalo na proslom SA Saboru -- nasi arhipastiri proslavise Svetitelja Avu Justina (uvodjenjem u diptih SPC) a istovremeno prognase Vladiku Artemija sa Kosova, najvernije duhovno cedo Avino; Proslavise Avu a njegovu dogmatiku proterase sa Bogoslovije beogradske... Teska su vremena, problemi zestoki a snaga nasa nevelika. Osim da cela padne u jeres, najgore sledece sto moze zadesiti Srpsku Crkvu je da jedan njen deo padne u jeres dakle da doce do cepanja crkvene celine tj. raskola. Jasno je da postoje snage u SPC koje su, na putu ekumenizma i novatorstva, spremne da cak padnu u zagrljaj sa papistima. Ali je to nasa (jos uvek) svetosavska i predanjska Crkva. Prostackim napadima na njene prvojerarhe ne moze se nikakvo dobro postici, osim mozda nasmejati neprijatelje nase.

timotije vratio si se u svoj zavicaj,odakle su tvoji preci i dosli u 9 veku,tamo negde preko karpata

Nemoj biti drzak Anonimni, jer moze ti se desiti (sto ti ne zelim) da predjes Prokletije peske.

A ti ,,anonimus''odakle si?Ako si turcin idi u tursku a ukoliko si janicar vrati se svojoj veri a ako si siptar prouci istoriju pa ces stici na kavkaz.A sto se predhodnika tice,,kojekude" ja nikoga ne smesim vec izrazavam svoj stav a da li se on nekom svidja ili ne uopste me ne interesuje.Pre 20 godina sam u mom kraju mz.Bare (Sjenica) govorio ljudima da glasaju za Ugljanina umesto Milosevica jer ce nas manje unistavati i krasti.Ovi zuti su me nisu iznenadili da su u lopovluku prevazisli Milosevica 100 puta.Mada su se oni svi izlegli ispod njegovih skuta tacnije DB skuta Stanisica.Zar me moze ko sad ubediti da u ovoj tzv.srpskoj vladi ima veceg patriote od svih od Rasima Ljajica.Jedino se on trudi i pokusava koliko toliko da nesto uradi.Tako da nema gorih srpskih neprijatelja za SRBIJU od samih Srba izdajnika.Da li mislite da ima gorih srpskih neprijatelja od srpskih neprijatelja ,,tajkuna".Pored njih nama ne trebaju drugi neprijatelji koji ce da nam se smeju.MNOGO JE ZA SRBIJU STO NAM SE SAMO ONI SMEJU.A sad i poslednja nada je ruhnula SPC!!!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.