Izvor: B92, 13.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Mogućnost "pozitivne diskriminacije" za registrovanje stranaka manjina

Novi Sad -- Predsednik poslaničke grupe "DOS - reforme Srbije" u Skupštini Srbije Bojan Pajtić najavio je mogućnost uvođenja afirmativne akcije, tj. "pozitivne diskriminacije" za stranke nacionalnih manjina u novi izborni zakon. "U slučaju stranaka nacionalnih manjina moguće je predvideti i niži cenzus i očekujem da će se tako nešto i dogoditi. Novi izborni zakon će, najverovatnije, imati odredbe o pozitivnoj diskriminaciji, jer nam je u interesu da se predstavnici manjina uključe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u rad parlamenta", kazao je Pajtić za vikend izdanje "Mađar Soa.

On je rekao da će odredba zakona o ponovnoj registraciji partija uz odgovarajući broj potpisa posebno pogoditi vojvođanske regionalne partije. "Mađarske i hrvatske partije sigurno mogu prikupiti potrebnih tri hiljade potpisa, a koliko mi je poznato, druge manjine se nisu ni organizovale u formi političkih stranaka. Uprkos tome, podržavam inicijativu da manjinske partije dobiju zakonom određene olakšice, i da predstavnici manjina, bez obzira na broj osvojenih glasova, dobiju mesto u parlamentu", rekao je Pajtić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.