Otvoren Ruski balkanski centar u Beogradu; Zatuljin: Rusija više nema pravo na slabost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2021, 13:49

Otvoren Ruski balkanski centar u Beogradu; Zatuljin: Rusija više nema pravo na slabost

U Beogradu je danas otvoren Ruski balkanski centar koji za cilj ima naučno istraživanje i analizu savremenih političkih, ekonomskih, društvenih, kulturnih, verskih i drugih procesa u Srbiji i zemljama regiona.

Predsednik Upravnog odbora novootvorenog Centra, poslanik Državne dume Ruske Federacije i predsednik Instituta za dijasporu i integracije Konstantin Zatuljin, čestitao je na otvaranje Centra i pročitao poruku potpredsednika Vlade Rusije Jurija Borisova.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << toj poruci istaknuto je da, bez obzira na posledice pandemije korona virusa i krizu u svetskoj privredi, saradnja Rusije i Srbije nastavlja da se razvija uspešno i dinamično u svim pravcima.

Borisov je naveo i da će formiranje zajedničke nevladine organizacije dopineti daljem jačanju trgovinsko-ekonomske i kulturno-humanitarne saradnje, kao i pokretanju novih interesantnih projekata i inicijativa.

Povodom otvaranja Centra organizovana je i konferencija "Prošlost, sadašnjost i budućnost rusko-srpskih odnosa".

Zatuljin je ukazao da Rusija i Srbija nemaju zajedničku granicu, da narodi dve zemlje nikada nisu živeli u jednoj državi, ali da ih vekovima povezuje ista vera, slični pogledi na svet i "uzajamna, ponekad mistična ljubav".

U tom smislu, podsetio je i na dešavanja tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine i uloge Rusije u tome.

"To što Rusija nije pomogla Jugoslaviji može se objasniti, ali se ne može opravdati", rekao je Zatuljin, izrazivši žaljenje što je Rusija tada bila toliko slaba da nije mogla da pomogne.

Naglasio je da bi "današnja Rusija teško dozvolila bombardovanje Jugoslavije", ali i da "više nema pravo na slabost".

Otvaranju Centra prisustvovao je i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je istakao da je Srbija sve ove godine imala principijelnu podršku Rusije bez koje ne sme ni da pomisli gde bi naša zemlja bila.

"Rusija kao globalna sila na delu pokazuje težnju da se ne dopusti kršenje međunarodnog prava", istakao je Dačić.

Govoreći o odnosima Srbije i Rusije, Dačić je kazao da su oni na najvišoj tački u njihovoj bogatoj istoriji i dodao da su izgrađene jake veze na mnogo nivoa.

Dačić je istakao da Srbija, koja je i sama dugo bila izložena sankcijama, ne prihvata politiku jednostranih odluka i pritisaka i da se nije i nikada neće pridružiti sankcijama protiv Rusije.

"Ne nameravamo da se pridružimo sankcijama Rusiji ne samo zato što bismo pogazili naše prijateljstvo i što smo i sami bili žrtve sankcija i pritisaka, nego i zbog toga što bi to nanelo štetu našim interesima. Čvrsti smo u tome", rekao je Dačić,

Dodao je da Srbija želi i članstvo u EU, ali da na tom putu ne želi da se odrekne prijateljstva i odličnih odnosa sa Rusijom.

Prema njegovim rečima, pitanje je da li bi Srbija bila tako uspešna u borbi protiv kovida da od samog početka nije imala u tome podršku Rusije.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko pročitao je poruku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koji je podsetio da se odnosi dve zemlje razvijaju uzlaznom linijom i ukazao na značaj društvene diplomatije u jačanju prijateljstva i saradnje dva naroda i dve države.

Lavrov je u pismu izrazio očekivanje da će centar dati svoj doprinos tome, a Bocan-Harčenko je poručio da će se i sam truditi da pomogne radu Centra, čije otvaranje smatra značajnim korakom na putu razvoja dijaloga, društvene diplomatije i celokupnih odnosa Rusije i Srbije.

"Naši odnosi su na najvećem usponu, ali uz to postoje i iskušenja i zbog toga su otvaranje Centra i ovaj skup veoma aktuelni. U svojoj praksi i svakodnevnim aktivnostima osećamo manjak dodatnog intelektualnog doprinosa koji bi bio rezultat otvorenog naučnog dijaloga među ljudima koji znaju Srbiju i Balkan i vole Srbiju i Balkan", rekao je Bocan - Harčenko.

Direktor Ruskog balkanskog centra u Beogradu Slavenko Terzić kazao je da će Centar biti mesto okupljanja ruskih i srpskih, odnosno balkanskih i drugih evropskih i izvanevropskih sredina te da će nastojati da mu misija bude dublje rusko poznavanje i razumevanje Balkana, ali i bolje poznavanje i razumevanje Rusije, njene civilizacije i savremenih težnji.

"Svaka istorijska epoha ima svoj sopštveni smisao i značenje. Mi se nalazimo upravo na početku jedne nove istorijske epohe prepune različitih izazova", kazao je Terzić.

Centar će nastojati da naučnu zajednicu i širu javnost Srbije i Balkana upoznaje sa osnovnim obeležjima razvitka Ruske Federacije i ruskog društva, dostignućima ruske naučne i društvene misli i gledištima ruske ekspertske zajednice i državnih organa o aktuelnim pitanjima Balkana, Evrope i sveta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Otvoren Rusko-balkanski centar u Beogradu

Izvor: RTS, 29.Apr.2021

Simbolično, u hotelu Moskva otvoren je Rusko-balkanski centar. Učesnici poručuju da je cilj naučno istraživanje i analiza savremenih političkih, ekonomskih, društvenih, kulturnih i verskih procesa u Srbiji i regionu. . Organizovana je i konferencija "Prošlost, sadašnjost...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.