Opozicija protiv sporazuma o severu

Izvor: B92, 04.Feb.2013, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija protiv sporazuma o severu

Priština -- Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje upozorili su Vladu Kosova da ne prihvati nikakav sporazum o severu zemlje, jer bi to predstavljalo gaženje ustava.

Takav stav je, kako piše dnevnik "Koha ditore", izražen dan nakon što je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Minhenu najavila da su sledeće dve nedelje odlučujuće u dijalogu između Kosova i Srbije.

Poslanik DSK Arben Gaši je rekao da Vlada Kosova treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se pridržava skupštinske rezolucije o dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

“Sporazuma o autonomiji za sever zemlje ne može biti jer bi to bilo teško gaženje, pošto su pozicije i stavovi kosovske delegacije utvrđeni u Rezoluciji Skupštine Kosova i pravnim sistemom zemlje”, rekao je on.

Gaši kaže da delegacija treba da se pridržava rezolucije i ako se izađe van toga, to predstavlja gaženje volje Skupštine i ustava zemlje.

Erzen Vranići iz Samoopredeljenja je ponovio stav stranke da Vlada Kosova treba da prekine dijalog sa Srbijom.

Prema njemu, prvi korak ka autonomiji severa Kosova je već napravljen formiranjem Fonda za razvoj severa Kosova, koji je u suprotnosti sa zakonom o javnim finansijama i ustavom Kosova.

Kosovo putem dijaloga postaje sve manje funkcionalno, sve manje normalna država, sever se približava Srbiji, a istovremeno Srbija sve više približava Briselu”, rekao je Vranići, zahtevajući od vlade da odmah napusti pregovore.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.