Odbijanje Bugarske da otvori vazdušni prostor ne sprečava rusku delegaciju da radi svoj posao – MIP

Izvor: Vostok.rs, 01.Dec.2023, 00:11

Odbijanje Bugarske da otvori vazdušni prostor ne sprečava rusku delegaciju da radi svoj posao – MIP

 
Odbijanje Bugarske da otvori svoj vazdušni prostor za ruski avion u kojem je bila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nije sprečilo rusku delegaciju da učestvuje na ministarskom sastanku OEBS-a.
Upitana kakav je uticaj bugarska zabrana vazdušnog prostora imala na rusku delegaciju, Zaharova je izjavila za TV Rusija-24: „Pa, samo na rutu“. Portparolka je izjavila da bugarske vlasti nemaju zakonski osnov da joj zabrane ulazak u avion, koji je bez prestanka leteo vazdušnim prostorom zemlje. „Iza ovoga nema ni logike ni zakona, nula. Ali još jednom kažem, šta će biti sledeće? Mislim, oni moraju sebi da postave to pitanje. Pa, očigledno, u žaru ove rusofobije više se ne radi o postavljanju pitanja“, izjavila je ona. Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao u prestonicu Severne Makedonije Skoplje na sastanak Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Njegov avion je putovao kroz Grčku iako se u početku očekivalo da će let proći kroz vazdušni prostor Bugarske. Međutim, Sofija je odbila da otvori svoj vazdušni prostor za letelicu najvišeg ruskog diplomate jer je u avionu bila i Zaharova. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova ocenila je odluku Bugarske kao „opasnu glupost“. Prema njenim rečima, prvi put u istoriji je vlada zabranila osobu u avionu umesto avion, jer je, prema saopštenju bugarskog Ministarstva spoljnih poslova, letelica imala dozvolu da pređe vazdušni prostor zemlje.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.