Novi Bečej i Bečej nezaobilazni u okviru turističkih vojvođanskih ruta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2020, 19:27

Novi Bečej i Bečej nezaobilazni u okviru turističkih vojvođanskih ruta

U poslednjih nekoliko godina mala vojvođanska mesta su sve popularnija, jer su, pored turističke atraktivnosti, i vredne baštine ravničarske istorije i kulture. Turistička organizacija Vojvodine i Čongradska županija su u okviru projekta " Identis " promovisale autentičnost naselja, među kojima su prva Novi Bečej i Bečej.

Doktor pravnih nauka, počasni član Matice srpske i veliki dobrotvor naredio je da ženska noga ne sme da kroči u njegovu kuću čitav vek nakon njegove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smrti, to je jedna od prvih anegdota koje ćete čuti prilikom obilaska Novog Bečeja. Naime, dom poznatog i veoma imućnog Novobečejca Vladimira Glavaša pretvoren je u Zavičajni muzej tog grada, u kojem danas može da se vidi autentičan nameštaj pretežno iz 19. veka.

"U gornjoj prostoriji trudili smo se da sve sačuvamo onako kako je on živeo, gore su njegovi eksponati manje-više, ali su svi iz njegovog vremena, čak smo vodili računa o lusterima", izjavio je Saša Dujin, Turistička organizacija Novi Bečej.

Unikatna tri lustera, kao i crvena farba koja se mešala sa životinjskom krvlju kako bi duže trajala, samo je nešto od unikata što se može videti prilikom obilaska kuće koju je njen vlasnik ostavio u amanet srpskoj prvoslavnoj crkvi. Deo kuće posvećen je kompozitoru Josifu Marinkoviću, a meštani tvrde i da je Glavaš jednom prilikom udelio Matici srpskoj prilog veći od Lazara Dunđerskog.

"Ova kuća je poznata i po tome što je gospodin Glavaš upoznao tokom studiranja Jovana Jovanovića Zmaja i po tome što su tada oni počeli da snivaju o tim nekim rodoljubivim stvarima", rekao je Dujin.

Koliko je stanovnicima ove regije Vojvodine značajna istorija svedoči i Gradski muzej u Bečeju. Zgrada iz 80-ih godina 19-og veka, koja pripada neoklasičnom stilu i u koju se muzej uselio u drugoj polovini prošlog veka, baštini pokretno nasleđe svih naroda nekadašnjeg sreza.

"Ono što nas izdvaja to su zlatne avarske naušnice, koje su pronađene na teritoriji Bečeja, imamo izuzetno bogatu likovnu zbirku zbog toga što je 60-tih godina postojala likovna kolonija u Bečeju, gde su najeminentniji slikari tog vremena dolazili i boravili ovde", kazao je Nemanja Karapandžić, kustos Gradskoj muzeja u Bečeju.

Deleći reku Tisu i bogatu zajedničku tradiciju, svako sa svojom jedinstvenošću, Bečej i Novi Bečej su nezaobilazni u okviru turističkih vojvođanskih ruta, a njihovi stanovnici se nadaju da će njihova autentičnost biti prepoznatljiva u narednim godinama još više.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.