Izvor: B92, 05.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje za ratne zločine Cvijetanu i Demiroviću

Beograd -- Pred većem Okružnog suda u Beogradu kojim predsedava sudija Biljana Sinanović uz petak je nastavljeno suđenje bivšim policajcima Saši Cvjetanu i Dejanu Demiroviću, optuženima da su 28. marta 1999 u Podujevu počinili ratni zločin, ubivši 19 albanskih civila. Nijedan od pripadnika rezervnog sastava antiterorističke jedinice MUP-a Srbije "Škorpioni", tokom dokaznog postupka nije doveo u direktnu vezu optuženog Cvjetana sa ovim krivičnim delom. "Cvjetan jeste nagao i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prek čovek, ali on, kao ni svi mi, tako nešto nikada ne bi učinio", rekao je svedok Radoslav Olujić, tada komandir voda u kojem se nalazio Cvjetan. Njegov advokat Đorđe Kalan tokom suđenja nije video ništa novo u odnosu na proces koji je vođen u Prokuplju, iako su sami svedoci menjali svoje iskaze date u obnovljenoj istrazi. "Očekujemo druge svedoke Albance koji će se pojaviti tokom iduće nedelje i oni će dati svoj iskaz i onda ćemo imati nekakvu ocenu stanja dokaza u ovom predmetu. Ovi svedoci su već saslušavani u Prokuplju, tako da je ponovljena priča samo Cvijetan Saše i njihovog viđenja samog događaja za koji se Cvijetan Saša tereti. Suština i bit svih tihg iskaza je ostala neizmenjena", rekao je Kalan.

Komandant jedinice "Škorpioni" Slobodan Medić pojasnio je da je ova jedinica nastala u maju 1992. godine, sa ciljem obezbeđivanja "Naftne industrije Krajine", na 76 kilometara dugoj relaciji Vinkovci - Lipovac. Do svog raspuštanja 1996. godine, po potrebi je stavljana pod kontrolu Vojske Republike Srpske, rekao je Medić i dodao da je on, iz patriotskih razloga, pozvao "Škorpione" da se u martu 1999. stave pod kontrolu MUP-a Srbije.

Iako su se u obnovljenom procesu pred Okružnim sudom u Beogradu prvi put pojavili oštećeni kosovski Albanci, njihov zastupnik, advokat iz Đakovice Teki Bokši, komentarušući suđenje, objašnjava zašto albanska javnost sa Kosova još uvek ne veruje sudovima u Srbiji. "Još uvek su aktivne nacionalne strasti u smislu da se zaštite nacionalni interesi i da se priča da nisu počinjeni zločini i to je razlog zašto se na suđenja gleda sa dosta nepoverenja. Kada bi potvrdili navode optužnice bi sami sebe doveli u situaciju da krivično odgovaraju. Na prethodnom suđenju su saslušani svedoci Albanci, jedan deo oštećenih i deca koja su dovedena iz Engleske. Oni su potvrdili da je optuženi počinio te zločine", rekao je Bokši.

Optuženi Cvjetan i Demirović su 1999. godine bili oslobođeni optužbi, a nova optužnica za počinjeni ratni zločin podignuta je početkom ove godine. Dejan Demirović je bio uhapšen u Kanadi, ali nije izručen SCG, već je zbog nedostatka dokaza oslobođen. On je i dalje u bekstvu, dok se Cvjetan nalazi u pritvoru. Suđenje se nastavlja u ponedeljak u 10 časova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.