Nastavljaju se pregovori o radnim mestima u Rumuniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2015, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljaju se pregovori o radnim mestima u Rumuniji

Preciziranje dogovora i procedura u okviru pokrenute inicijative za radno angažovanje radnika iz pograničnih vojvodjanskih opština u kompanijama koje posluju u Rumuniji, bile su teme sastanka održanog u Kikindi. Uz domaćine, predstavnike opštine Kikinda, sastanaku su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija Srbije i kompanija "Zoppas Industries Romania" i "Delphi Romania", koje uspešno rade u rumunskoj pograničnoj opštini Veliki Semikluš.

Još jednom je konstatovano >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je za buduću saradnju na tom planu prioritet svakako postizanje medjudržavnog sporazuma u oblasti regulisanja prava koja proističu iz radnog odnosa. Jedno od razmatranih rešenja za radno angažovanje je i opcija da kompanije koje posluju u Rumuniji registruju privredna društva u pograničnim opštinama i da radnici formalno budu zaposleni u Srbiji, a da na posao odlaze u Semikluš. I tokom razgovora u Kikindi potvrdjena je informacija da je kompanijama u Velikom Semiklošu potrebno oko 700 radnika različitih obrazovnih profila.

Učesnici sastanka u Kikindi složili su se da za organizovani prevoz radnika i prelazak državne granice treba odrediti samo jedan od dva novootvorena granična prelaza u severnom Banatu, a koji za to ispunjava infrastrukturne zahteve Carine i Policije obeju država. Obe strane predložile su da to bude prelaz Nakovo – Lunga, granični prelaz udaljen svega 9 kilometara od Kikinde. Dogovoreno je , takodje,da će angažovanje radnika za rad u Rumuniji, a na osnovu zahteva poslodavaca, biti organizovan isključivo preko Nacionalne službe za zapošljavanje i da će svi zainteresovani blagovremeno biti obavešteni putem sredstava javnog informisanja.

"Iz tog razloga, skrećem pažnju zainteresovanim sugrađanima da pravljenje bilo kakvih spiskova za rad u susednoj državi mimo navedene institucije nema podršku administracije, niti pruža adekvatnu sigurnost onima koji žele da rade u Rumuniji", naglasio je Saša Tanackov, sekretar Sekretarija za za lokalni ekonomski razvoj i turizam opštine Kikinda.

Pored predstavnika kompanija koje posluju u Rumuniji, sastanku u Kikindi prisustvovali su predstavnici Severnobanatskog upravnog okruga, Inspekcije rada, Nacionalne službe za zapošljavanje, Granične policije Kikinda i Carine RS Carinarnice Zrenjanin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.