Izvor: Politika, 15.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Vidovdan Srpska skupština na Kosmetu

Misija Euleksa sa stanovišta međunarodnog prava, ništavna – kazao ministar Samardžić

Kosovska Mitrovica – Na osnovu dogovora parlamentarne većine – DSS, SRS, SPS i Građanske inicijative „Gora”, na Vidovdan, 28. juna biće održana konstitutivna sednica Skupštine zajednica opština Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija. Iako predstavnici DS-a podržavaju osnivanje Srpske skupštine na teritoriji pokrajine, zajednički dogovor je da ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se formira Vlada do 28. juna predstavnici DS-a pristupiće Skupštini, a ukoliko se do tada u Beogradu ona ne bude formirala oni će se kasnije priključiti.

– Skupština će imati jedan objedinjujući koordinacioni karakter a u njoj će učestvovati, autentično, svi građani Republike Srbije, građani koji su na Kosmetu i priznaju zakone srpske države. Na Kosmetu još od 1999. godine postoji paralelizam vlasti, pa tako, danas, posle proglašenja Ustava Kosova mi imamo jedno potpuno razdvajanje, odnosno dvojni sistem – istakao je ministar Samardžić, koji je sa saradnicima bio u dvodnevnoj poseti Kosovskoj Mitrovici.

Samardžić je, takođe, apostrofirao da osnivanje Skupštine znači i smirivanje situacije, s obzirom na pokušaj „rekonfiguracije Unmika”, na izveštaj Ban Ki Muna, koji je uputio, kako je ministar kazao, dva pisma različitog sadržaja, jedno Beogradu i jedno Prištini, na šta je odgovor zvanične Srbije da „samo Savet bezbednosti može da donese takvu odluku”.

– Misija Euleksa koja je donesena na osnovu rezultata primene „sveobuhvatnog plana” bivšeg izaslanika UN za Kosovo i Metohiju, Martija Ahtisarija, a koji su privremene institucije Kosova preuzele kao osnovu za uređenje društva, jeste neprihvatljiva sa stanovišta međunarodnog prava, odnosno plan Ahtisarija je sa tog stanovišta ništavan. Srbija neće prihvatiti misiju, kao ni Ustav Kosova, jer ceo plan je pravljen na štetu srpske zajednice, pa shodno tome Srpska skupština će zaokružiti jedno takvo stanje – istakao je Samardžić.

Na pitanje „Politike” kako će Beograd reagovati, na svojevremene najave Unmika o „dramatičnoj promeni situacije 16. juna”, Samardžić je rekao:

– Ukoliko bude većih represalija Srbija će adekvatno odgovoriti.

-----------------------------------------------------------

Pojačane mere bezbednosti

U KPS-u nemaju informaciju o plaćanju po 50 evra za srpske tablice

Kosovska Mitrovica – Pripadnici KPS-a, Unmika i Kfora pojačali su bezbednosne mere na severnom Kosovu i na celoj teritoriji KiM. Kako za „Politiku” kaže Besim Hoti, regionalni portparol KPS-a u Kosovskoj Mitrovici, „povećana je koncentracija policajaca na eventualno rizičnim mestima, mada nije promenjen broj onih koji su zaduženi za bezbednost”. Na severnom Kosovu oko 300 pripadnika KPS-a je zaduženo za bezbednost, a primećeno je veće i vidljivije patroliranje pripadnika ovih snaga i pripadnika Kfora i UN policije zbog najave da bi posle jučerašnjeg proglašenja Ustava Kosova moglo da dođe do nemira.

Situacija na severu Kosova je, navodi Hoti, mirna, sem dva incidenta koja su se u subotu dogodila u južnom delu Mitrovice. Naime, navodi on, u jednom incidentu došlo je do vatrenog obračuna između pripadnika KPS-a i Albanca, koji je uhapšen i povređen, kao i jedan pripadnik iz policije, i drugi incident, kada je nepoznata osoba na centralnoj džamiji u južnom delu Mitrovice postavila srpsku zastavu.

Regionalni portparol kaže da na prelazima Donje Jarinje i Brnjak danonoćno dežura pogranična policija, pripadnici Unmik policije i Kfor, a on veli da „službeno nema informaciju da se na prelazima naplaćuju takse u iznosu od 50 evra za vozila sa srbijanskim registarskim oznakama”.

– Možda je tako postupio neki pripadnik policije na svoju ruku. Nemamo nikakvu dojavu da se tako nešto dogodilo. Ni na severu Kosova, ali ni na Merdaru – tvrdi Hoti.

Kako je „Politici” rečeno, pripadnici francuske žandarmerije Kfora biće „privremeno i povremeno” stacionirani u opštini Leposavić, a kako naš pouzdani izvor govori, snage žandarmerije biće locirane nedaleko od baze „Noting hil”, jedine francuske i preostale baze na teritoriji severnog Kosova, koja se nalazi nadomak Leposavića i ima oko 300 vojnika. Jedan vod NATO konstantno je stacioniran na brdu iznad administrativnog prelaza Jarinje, a Srbi to tumače da se predstavnici NATO spremaju da pomognu zaokruženju albanske države na celoj teritoriji Kosova i Metohije.

B. Radomirović

[objavljeno: 16/06/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.