Izvor: B92, 12.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO zainteresovane za učešće u razgovorima Beograd-Priština

Beograd -- Deo nevladinih organizacija koje se bave pitanjem etničkih sukoba i ljudskim pravima poručio je da su te organizacije zainteresovane da budu aktivan deo budućih razgovora na relaciji Beograd-Priština. Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević Vučo rekla je na okruglom stolu održanom u četvrtak da nevladine organizacije ne moraju imati isti stav o statusu Kosova, ali da moraju imati isti stav o zločinima. Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Janjić rekao je za B92 da NVO žele da bude animirano civilno društvo u Srbiji kako bi aktivno pratilo predstojeće razgovore i rešavanje pitanja povratka raseljenih. "Dogovoreno je da bi trebalo napraviti neku vrstu strateškog dokumenta, u smislu kataloga tema i mogućnosti saradnje, pre svega za animiranje građana i civilnog društva za praćenje, učestvovanje i podršku dijalogu, što podrazumeva i rešavanje problema poput povratka, decentrlizacije, razvoja civilnog društva, unutar Kosova i pojedinih nacionalnih zajednica. Na drugoj strani su saradnja i partnerstvo s državom preko Koordinacionog centra i, jednog dana, državnim pregovaračkim timom", rekao je on.

Predstavnik Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih sa Kosova Dragan Piljević zatražio je od NVO da na to udruženje ne gledaju kao na nekoga "ko vodi hajku" protiv njih. Na skupu je govorio i šef Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović, koji je pružio podršku većem učešću nevladinog sektora u rešavanju kosovskog problema.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.