Može li Evropa da utiče na Prištinu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2018, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li Evropa da utiče na Prištinu?

Nakon nedavne posete Evropskog komesara za proširenje, Johanesa Hana, Beogradu i Prištini, prilikom koje nije uspeo da privoli Prištinu da odustane od odluke o podizanju taksi, strani politički analitičari, novinari i stručnjaci u oblasti međunarodnih odnosa imaju podeljeno mišljenje o tome da li bi i u kojoj meri Evropa mogla da doprinese stabilizaciji odnosa između Beograda i Prištine i ponovnom započinjanju dijaloga.

Učesnici Međunarodne konferencije "EU i Balkan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << – povratak realpolitike" smatraju da odluka privremenih kosovskih institucija da takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine poveća za 100% predstavlja otvoreno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA sporazuma, kao i da bi Evropa trebalo da izvrši dodatne pritiske na Prištinu da te mere povuče. Ipak, mišljenja oko toga koliko Evropa realno ima mehanizama da na odluku utiče su podeljena.

Dugoročno bi Evropska Unija trebalo da izvrši jači uticaj na Vladu Kosova. EU je najveći donator Kosovu, pa bi trebalo da postoje i načini da tamo utiču na situaciju, izjavio je za RTV Vinfred Fajt sa univerziteta u Frajburgu

EU sada nije u situaciji da se preterano bavi rešavanjem konflikta na Balkanu, ili proširenjem jer je zaokupljena sopstvenim problemima. Što se tiče uticaja spolja, iako novac za Kosovo dolazi iz EU, najveću težinu imaju SAD. One odlučuju o budućnosti ovog procesa, potvrdio je Pjer Pean , francuski istraživački novinar .

Ja sada očekujem da Srbija tuži Kosovo zbog toga pred nadležnim sudom, da pokuša da takse vrati na nulu, kao što je i predviđeno CEFTA sporazumom smatra Timoti Les .

Da je bilo više političke volje u Beogradu i Prištini za razgraničenjem teritorije, to je moglo da dovede do rešenja problema. Srbiji je potrebna neka vrsta kompenzacije za ono što ona vidi kao ilegalno oduzimanje teritorije, a predsednik Tači je istakao ideju da bi te enklave na severu mogle biti pravedna kompenzacija. Da je Priština to bila spremna da prihvati, to bi rešilo problem rekao je Timoti Les.

Problem sa EU je što se drže te mantre EU da ne treba menjati teritorije, ali na Kosovu se to već dogodilo 1999, pa mislim da bi EU mogla ponovo da razmisli o tome kaže Fajt.

Formiranje Vojske Kosova takođe, prema mišljenju stranih stručnjaka, ne može da doprinese nastavku dijaloga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.