Izvor: Danas, 09.Feb.2015, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini, Vučić i Mustafa prvi put zajedno

Brisel, Priština, Beograd - Posle deset meseci pauze u Briselu bi danas trebalo da se nastavi politički dijalog Beograda i Prištine. Za pregovaračkim stolom prvi put u zvanju premijera Srbije i Kosova trebalo bi da se nađu Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, a posrednički debi imaće i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini. U glavnoj pregovaračkoj "trojci" briselsko iskustvo ima samo Vučić, koji je kao potpredsednik Vlade Srbije bio jedan od glavnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << učesnika u potpisivanju Briselskog sporazuma 19. aprila 2013. godine.

Iako Brisel, Beograd i Priština do juče nisu mogli da se javno usaglase o temama o kojima će danas razgovarati, u zapadnim diplomatskim krugovima spekuliše se da će ovaj susret zapravo više biti upoznavanje, uz rekapitulaciju do sada "postignutog napretka u dijalogu i razmene stavova o procesu normalizacije odnosa", kako je najavljeno i iz sedišta EU. Prema programu Mogerinijeve objavljenom na sajtu EU, sastanak sa Vučićem i Mustafom je takoreći "uglavljen" između njenih obaveza na današnjem zasedanju Saveta ministara spoljnih poslova država članica Unije.

Izvori Danasa nezvanično tvrde da bi na dnevnom redu trebalo da se nađu pravosuđe, kao i pitanje "Parka mira" u severnom delu Kosovske Mitrovice. Edita Tahiri, ministarka bez portfelja u Vladi Kosova zadužena za dijalog sa Beogradom, najavila je da će Priština tražiti "uklanjanje barikada na mostu na Ibru u Mitrovici", a u diplomatskim izvorima spekuliše se da se u ovaj slučaj uključila i Nemačka.

U Briselu nije bilo moguće zvanično potvrditi spekulacije da Beograd za današnje pregovore nije kandidovao temu rudnika Trepče i imovine Srbije na KiM, kao ni da li je prihvaćen beogradski predlog da se razgovara o zajednici srpskih opština. Očekuje se da će se pregovori o telekomunikacijama i železnici nastaviti, ali na tehničkom nivou. Krugovi bliski Vladi Srbije tvrde da je Brisel za današnji sastanak tražio "fleksibilnu agendu" i najavio da "očekuje konkretne rezultate". Danasu je u Nemanjinoj 11 potvrđeno da su ministar pravde i šef Kancelarije za KiM Nikola Selaković i Marko Đurić od subote u Briselu i da je juče trebalo da učestvuju u pripremnim sastancima za današnji nastavak "premijerskih" pregovora.

Osim pitanja uklanjanja barikada na mostu u Kosovskoj Mitrovici, izvori bliski kosovskoj vladi ocenjuju za Danas da je Priština naročito zainteresovana za ona koja se odnose na integraciju pravosudnih organa i telekomunikacije, odnosno dobijanje pozivnog broja za Kosovo.

Kosovska javnost nezainteresovana

Poznavaoci prilika na Kosovu sa kojima je Danas razgovarao navode da postoji duboka podela na one koji podržavaju pregovore, one koji smatraju da "Priština treba da preispita poštovanje postignutih dogovora", kao i one koji smatraju da pregovore ne treba voditi dok se "Srbija ne izvini i ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu". "Veliki deo javnosti na Kosovu nije uopšte ni zainteresovan za ono što se događa u Briselu. Narod je nezadovoljan, naročito zbog veoma loše ekonomske situacije i strepi za svoju budućnost. Zato i ne čudi podatak da mnogi odlučuju da napuste Kosovo, što uključuje i masovne ilegalne odlaske preko Mađarske", preciziraju sagovornici Danasa.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kocijančič: Za nas je najvažžnija primena sporazuma

Izvor: Blic, 09.Feb.2015

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je uoči večerašnje runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine da EU pre svega očekuje napredak u primeni Briselskog sporazuma...- Za nas je najvažnije da se sporazum primeni -...

Nastavak na Blic...

Vučić i Mustafa za pregovaračkim stolom

Izvor: Danas, 10.Feb.2015, 00:46

Brisel, Priština, Beograd - U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista u Briselu se, posle 10 meseci pauze, očekivao nastavak političkog dijaloga Beograda i Prištine. Po prvi put za pregovarački sto juče je trebalo da sedne „trojka“ u sastavu: nova visoka predstavnica EU za spoljnu politiku...

Nastavak na Danas...

Mogerini: Čestitam premijerima na postignutom sporazumu

Izvor: Blic, 10.Feb.2015

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini rekla je večeras da su premijer Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa finalizovali sporazum o pravosudju, čime je zatvoreno ključno poglavlje primene Briselskog sporazuma koje će suštinski unaprediti život ljudi na...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.