Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2018, 11:56

Milićević: Veće učešće građana u kreiranju lokalnih politika

Milićević: Veće učešće građana u kreiranju lokalnih politika

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević obratio se danas u Skupštini AP Vojvodine na Prvoj godišnjoj konferenciji lokalnih skupština i istakao da je najšire učešće građana u donošenju odluka na svim nivoima vlasti, neophodan preduslov za ostvarivanje najvišeg stepena demokratije kojem kao društvo težimo.

"To je ujedno i garancija da će te odluke biti donete u njihovom interesu", kazao je Milićević i dodao da je od ogromnog značaja da se obezbedi da građani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << učestvuju i u kontroli realizacije tih odluka.

Milićević je naveo da je učešće građana u kreiranju lokalnih politika još uvek nedovoljno, te da je današnja konferencija potvrda postojanja političke volje da se to stanje menja.

"U Pokrajinskoj vladi takva volja postoji, a siguran sam da to važi i za sve druge nivoe vlasti u našoj zemlji, o čemu umnogome govori i priprema izmene Zakona o lokalnoj samoupravi", naveo je Milićević.

On je još dodao da je za obezbeđivanje kontrole realizacije ključnih odluka za zajednice u kojima žive, neophodna dvosmerna komunikacija sa građanima, te da su digitalni sistemi i inovacije, najkraći, najbrži i najefikasniji način da se ona uspešno ostvari.

"Najzad, od izuzetnog značaja je i uključivanje skupština u praćenje ostvarivanja ciljeva održivog razvoja u svim oblastima društvenog života. Reč jeste o ciljevima definisanim na globalnom, svetskom nivou u „Agendi 2030", ali je njihovo lokalizovanje neophodno", kazao je Milićević i dodao da se svi problemi koje taj razvoj treba da reši najtransparentnije manifestuju upravo u lokalnim sredinama.

Prisutnima su se na konferenciji obratili potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić, predstavnica Vlade Švajcarske, načelnica sektora za demokratsko upravljanje Saša Miler i v.d. Stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Steliana Nedera.

Dvodnevnu konferenciju organizuju Skupština AP Vojvodine i Grad Novi Sad, u saradnji sa projektom „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine-druga faza", koju finansira Vlada Švajcarske, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Današnja konferencija je deo projekta koji je posvećen lokalnim skupštinama i ima za cilj da poveća njihovu nadzornu ulogu u prenošenju dobre prakse sa nacionalnog na lokalni novo, u smislu parlamentarnog nadzora i približavanja građanima.

Više od 100 predstavnika skupština opština i gradova iz cele Srbije okupilo se sa ciljem da da se stvori ambijent za efikasnije, odgovornije i ekonomičnije lokalne parlemente. Ideja je da se se uspostavi parlamentarna unija svih skupština koje bi svake godine razmenjivale iskustva u primeni najnovijih dostignuća u digitalnim tehnologijama, sprovođenju zakona i uvođenja novih modaliteta i učešća građana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


 Povezane vesti

U Skupštini APV počela Prva godišnja konferencija lokalnih skupština Srbije

Izvor: 025info.rs, 18.Okt.2018

U organizaciji Skupštine AP Vojvodine i Grada Novog Sada, u saradnji sa projektom „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine-druga faza“, koju finansira Vlada Švajcarske, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u Skupštini APV danas je svečano otvorena Prva...

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.