18. oktobar  2018. 11.54  →  17.12 | Izvor: RTV, Tanjug

Milićević: Veće učešće građana u kreiranju lokalnih politika

NOVI SAD -

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević obratio se danas u Skupštini AP Vojvodine na Prvoj godišnjoj konferenciji lokalnih skupština i istakao da je najšire učešće građana u donošenju odluka na svim nivoima vlasti, neophodan preduslov za ostvarivanje najvišeg stepena demokratije kojem kao društvo težimo.

video icon

"To je ujedno i garancija da će te odluke biti donete u njihovom interesu", kazao je Milićević i dodao da je od ogromnog značaja da se obezbedi da građani učestvuju i u kontroli realizacije tih odluka.

Milićević je naveo da je učešće građana u kreiranju lokalnih politika još uvek nedovoljno, te da je današnja konferencija potvrda postojanja političke volje da se to stanje menja.

milicevic

"U Pokrajinskoj vladi takva volja postoji, a siguran sam da to važi i za sve druge nivoe vlasti u našoj zemlji, o čemu umnogome govori i priprema izmene Zakona o lokalnoj samoupravi", naveo je Milićević.

On je još dodao da je za obezbeđivanje kontrole realizacije ključnih odluka za zajednice u kojima žive, neophodna dvosmerna komunikacija sa građanima, te da su digitalni sistemi i inovacije, najkraći, najbrži i najefikasniji način da se ona uspešno ostvari.

"Najzad, od izuzetnog značaja je i uključivanje skupština u praćenje ostvarivanja ciljeva održivog razvoja u svim oblastima društvenog života. Reč jeste o ciljevima definisanim na globalnom, svetskom nivou u „Agendi 2030", ali je njihovo lokalizovanje neophodno", kazao je Milićević i dodao da se svi problemi koje taj razvoj treba da reši najtransparentnije manifestuju upravo u lokalnim sredinama.

Prisutnima su se na konferenciji obratili potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić, predstavnica Vlade Švajcarske, načelnica sektora za demokratsko upravljanje Saša Miler i v.d. Stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Steliana Nedera.

Otvarajući konferenciju,  Damir Zobenica istakao je da su Skupština APV i Grad Novi Sad, u saradnji sa kancelarijom UNDP-a i uz finansijsku pomoć Vlade Švajcarske, organizovali ovu konferenciju kako bi skupštinama na sva tri nivoa vlasti u Srbiji približili nove, napredne mogućnosti i ideje za rad, prateći usvojene Ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN).

"Ciljevi Održivog razvoja UN-Agenda 2030, su globalni, ali je put njihovog ostvarenja u svakoj zemlji drugačiji. Republika Srbija je, kao jedna od prvih zemalja, već u decembru 2015. godine formirala Međuresornu radnu grupu za sprovođenje Agende 2030. Sprovođenje tih postavljenih ciljeva je zajednički posao za sve nas, a siguran sam da ćemo u naredna dva dana, u okviru ove konferencije, razgovarati, razmenjivati ideje i pronalaziti rešenja za implementaciju, pre svega, Cilja 16, a to su mir, pravda i snažne institucije", istakao je potpredsednik Zobenica. On je naglasio da je Skupština APV u procesu digitalizacije svog rada i promene zastarelog sistema za elektronsko glasanje.

Dvodnevnu konferenciju organizuju Skupština AP Vojvodine i Grad Novi Sad, u saradnji sa projektom „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine-druga faza", koju finansira Vlada Švajcarske, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Današnja konferencija je deo projekta koji je posvećen lokalnim skupštinama i ima za cilj da poveća njihovu nadzornu ulogu u prenošenju dobre prakse sa nacionalnog na lokalni novo, u smislu parlamentarnog nadzora i približavanja građanima.

Više od 100 predstavnika skupština opština i gradova iz cele Srbije okupilo se sa ciljem da da se stvori ambijent za efikasnije, odgovornije i ekonomičnije lokalne parlemente. Ideja je da se se uspostavi parlamentarna unija svih skupština koje bi svake godine razmenjivale iskustva u primeni najnovijih dostignuća u digitalnim tehnologijama, sprovođenju zakona i uvođenja novih modaliteta i učešća građana.

Nikodijević:Građani da učestvuju u donošenju odluka

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević koji učestvuje na Prvoj godišnjoj konferenciji lokalnih skupština je rekao da građani treba na što efikasniji način da budu informisani i uključeni u proces donošenja odluka.

Govoreći na prvom panelu u okviru konferencije "Značaj lokalnih parlamenata za građane: potencijali za uključivanje javnosti u radu", Nikodijević je istakao važnost ove teme, na prvom mestu zbog kvaliteta života građana, i naglasio da je skupština odraz volje građana i zato je javnost njenog rada ključna, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

"Prvi i osnovni kontakt građani ostvaruju upravo sa jedinicama lokalnih samouprava koje odlučuju o životnim pitanjima. Zato je važno da se razgovara na temu javnosti rada lokalnih samouprava i boljeg uključivanja građana u proces odlučivanja", rekao je Nikodijević i najavio modernizaciju i unapređenje rada gradske skupštine.

Rekao je i da građani treba da budu što bolje informisani o odlukama i planiranim projektima koje donosi Skupština grada, ali i da budu konsultovani prilikom trošenja sredstava iz budžeta.

"Modaliteti su različiti, ali će svakako podrazumevati korišćenje moderne, digitalne tehnologije. Krajnji cilj je da građani na što efikasniji način budu uključeni u proces donošenja odluka", rekao je Nikodijević.

On je izrazio uverenje da će prvi konkretni rezultati po ovom pitanju moći da se vide već naredne godine.