Izvor: Blic, 28.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova: Evropa mora da pronađe jasno rešenje za Kosovo

Evropa mora da pronađe rešenje za Kosovo koje će da otvori perspektivu stabilnosti i sigurnosti za čitav region, ocenila je savezna kancelarka Angela Merkel u autorskom tekstu za vodeći nemački privredni dnevnik "Handelsblat" (Handelsblatt).



"Kosovo ovih dana stoji na raskršću. Posto su sada propali zaista svi pokušaji da se pregovorima između Srba i Albanaca postigne rešenje, Evropa je sada odgovorna za pronalaženje rešenja", navela je Merkelova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
On je dodala da to rešenje "mora da stvori jasnu situaciju, da otvori perspektivu stabilnosti i sigurnosti u čitavom regionu i time postavi temelj za dobru budućnost".

Angela Merkel je podsetila da Nemačka kao članica NATO i u okviru zajedničke evropske bezbednosne i odbrambene politike učestvuje u misijama u Avganistanu i na Balkanu i istakla da one "moraju da budu uspešne".

U tekstu za "Handelsblat", Merkelova je navela i da oko tema koje se tiču odnosa Rusije i Zapada, kakve su antiraketni odbrambeni sistem ili KSE-ugovor o kontroli konvencionalnog naoružanja u Evropi, "ne smeju da se otvaraju novi rovovi".

"NATO i SAD su poslednjih meseci veoma izašli u susret Moskvi. Naravno, Rusija je naš sused i partner. Želim da naši odnosi sa Rusijom budu intenzivniji i dobijaju na važnosti. Rusija ima značajne resurse. Istovremeno je od suštinskog značaja razvoj čvrstih demokratskih i struktura pravne države. O svemu tome ćemo naredne godine razgovaratri sa novim ruskim predsednikom", najavila je Angela Merkel.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.