Malović: Sporazumi o izručenju važni za region

Izvor: S media, 13.Avg.2010, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malović: Sporazumi o izručenju važni za region

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da je sporazum o izručenju koji je potpisan sa Hrvatskom od velike važnosti za regionalnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a da je u planu zaključivanje takvih ugovora i sa Crnom Gorom, Makedonijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

"Zajednička borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, koju smo počeli i gde su već ostvareni značajni rezultati, svakako će doprineti regionalnoj stabilnosti i bezbednosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << što je veoma važno za dalji razvoj i evropsku perspektivu zapadnog Balkana", izjavila je ministarka Malović u intervjuu za "Večernje novosti".

Ministarka je rekla da je sporazum o izručenju izmedju Srbije i Hrvatske rezultat zajedničkog opredeljenja dveju zemalja da unaprede medjusobnu saradnju u oblasti pravosudja.

Ugovor izmedju Beograda i Zagreba potpisan je 29. juna i prvi je medjudržavni ugovor kojim je omogućeno izručivanje vlastitih državljana za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije zemlji u kojoj je delo počinjeno.

Prvi slučaj pozitivne odluke po osnovu ovog ugovora bilo je rešenje Županijskog suda u Zagrebu da izruči Srbiji Sretka Kalinića.

Ministarka je istakla da osobe koje su počinile najteža krivična dela od sada neće više moći da izbegnu pravdu zbog toga što imaju dva ili više državljanstva.

Ovakav vid saradnje predstavljaće kvalitetan osnov za mnoge buduće sporazume, rekla je Malovićeva, dodajući da očekuje da će u narednih mesec dana biti potpisan takav ugovor i sa Crnom Gorom.

U toku su pregovori o zaključenju ugovora o izručenju i sa SAD, a srpsko Ministarstvo pravde uputilo je sličnu inicijativu i Ministarstvu pravde Makedonije.

"Borba protiv kriminala nije samo borba jedne države, jer je to regionalni problem, i zato saradnja mora biti jaka i koordinisana. To je važna obaveza koju imamo prema gradjanima i mi ćemo je ispuniti", zaključila je Malovićeva.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Malović: Sporazumi o izručenju važni za region

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2010

BEOGRAD -..Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da je sporazum o izručenju koji je potpisan sa Hrvatskom od velike važnosti za regionalnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a da je u planu zaključivanje takvih ugovora i sa Crnom Gorom, Makedonijom i Sjedinjenim Američkim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.