LDP i GSS od danas u istoj stranci

Izvor: Politika, 07.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP i GSS od danas u istoj stranci

O ujedinjavanju odlučivali mesni odbori GSS-a bez mešanja partijske centrale, a s time su se složila i tri dosadašnja predsednika stranke

Građanski savez Srbije, koji je nazivan i najopozicionijom strankom intelektualaca u Miloševićevo vreme, i zvanično će se danas ujediniti sa Liberalno-demokratskom partijom na prvoj redovnoj skupštini pod simboličnim nazivom "Drugačija Srbija".
Ove dve stranke rade zajedno mesecima, zajedno su izašle i na izbore, programi su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << im isti, pa se to i očekivalo, iako je bilo onih koji su u GSS-u bili protiv toga. Kandidat za predsednika je Čedomir Jovanović, za jedno od potpredsedničkih mesta kandidat je Nataša Mićić, a Vesna Pešić trebalo bi da bude na čelu Političkog saveta.

Vesna Pešić, prva predsednica GSS-a, kaže da je LDP jača stranka, jer je GSS uništavan ovih godina. "Mi smo bili poželjan partner, ali vreme se promenilo a stranka je počela da slabi. Ali, kako god da smo slabili imali smo obrazovane i stručne ljude. GSS je pretrpeo štete, kao i DS. Rukovodioci su bili bliski sa Čedomirom Jovanovićem, a ideja o udruživanju je stara i to se sada samo realizovalo. Sadašnje rukovodstvo je sraslo sa LDP-om, poslednje dve godine su se zbližili, pa je bilo logično da na izbore ne idemo kao konkurencija. U Užicu i Leskovcu već su išli zajedno na lokalne izbore. Da se nisu udružili, politika bi bila duplirana".

Ivan Andrić potpredsednik GSS-a kaže da su posle izbora prvo krenuli od opštinskih odbora, pa se svaki odbor GSS-a dogovarao sa odborom LDP-a. GSS ima oko 80, a LDP duplo više odbora, GSS ima oko 3.000, a LDP oko 25.000 članova. "Pustili smo njima da se sami dogovore bez mešanja iz centrale, iako je politika zajednička. Problemi su bili zanemarljivi i uglavnom u vezi sa međuljudskim odnosima".

Andrić kaže da GSS, koji je nastao iz Saveza reformskih snaga Ante Markovića, od devedesetih godina nastupa sa antiratnom idejom koja je zapravo mnogo šira. Andrić podseća na razgovore Vesne Pešić i Zorana Đinđića i kaže da su i oni tako poslednjih meseci razgovarali sa LDP-om. "U GSS-u je istrošen potencijal i to je normalno pregrupisavanje na političkoj sceni. Dođe se u jednu fazu kada je to normalno sleganje na političkoj sceni. Skupština u subotu je samo formalizacija načina na koji mi već funkcionišemo. Za udruživanje imamo podršku prve predsednice Vesne Pešić, drugog predsednika Gorana Svilanovića, kome posao ne dozvoljava da se bavi politikom, ali smo u kontaktu sa njim, i poslednje predsednice Nataše Mićić".

Andrić kaže da GSS ujedinjenjem dobija ozbiljniju organizaciju i strukturu. Andrić kaže da Žarka Koraća, predsednika SDU, koji je s njima u koaliciji išao na izbore nisu zvali da se ujedini s njima. "Blizak nam je i u kontaktu smo svaki dan, ali u ovom trenutku nismo radili na tome". Korać objašnjava da je LDP liberalna partija, a SDU socijaldemokratska. "Omladina SDU je ušla u Omladinsku socijalističku internacionalu. I zato neka za sada bude ovako".

Zoran Ostojić, član Predsedništva, kaže da se udruživanjem istorijska ideja i misija GSS-a nastavlja kroz drugo telo, kao i da je ovakav LDP jedini garant ostvarivanja politike GSS-a od osnivanja. "Ovo je bila teška odluka za GSS, ali ovim pokazuje da je ideja na prvom mestu, što je GSS pokazivala od osnivanja. Nama je stalo da stranka bude okrenuta budućnosti, a ne omaž GSS-u".

Ovo nije prvi put da se predlaže ujedinjenje sa drugom strankom. Goran Svilanović je predlagao utapanje u DS 2004. godine. Tada su Dragor Hiber i Gašo Knežević prešli u DS.

Gašo Knežević kaže da je otišao zbog svojih godina, odnosno metoda kojima se dolazi do nekih ciljeva. "Čovek postaje konzervativniji s godinama. Lomio sam se oko metoda, jer sam imao potrebu da se reaguje staloženije. To nije bio ideološki razlaz, već metodološki. Godine nose svoje".

Svilanović je ostao u GSS-u, i kao bivši predsednik je po automatizmu član Glavnog odbora. To je predložila poslednja predsednica Nataša Mićić. Ostojić kaže i da je to prva stranka koja je dozvolila formiranje frakcija. "GSS je dao nesebičnu podršku kada je formiran LDP što je još jedan dokaz posvećenosti ideji. A izbori su pokazali nesumnjivi potencijal ovog udruživanja", dodaje Ostojić.

Ivana Anojčić

[objavljeno: 07.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.