Kompromis Đilasa i Tadića: Izbori 10. novembra po delegatskom sistemu

Izvor: Blic, 08.Sep.2012, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompromis Đilasa i Tadića: Izbori 10. novembra po delegatskom sistemu

Na današnjoj sednici Glavnog odbora Demokratske stranke (DS) jednoglasno je prihvaćen predlog njenog lidera Borisa Tadićada se izborna skupština održi 10. novembra, kao i predlog potpredsednika stranke Dragana Đilasa da se glasa po delegatskom sistemu, saznaje "Blic".

21:57 - Posle osam sati rasprave završena sednica

Sednica Glavnog odbora DS, na kome je doneta odluka da se izborna skupština stranke održi 10. novembra i da se glasa delegatskim sistemom, završena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je nešto pre devet sati, posle gotovo osmočasovne rasprave.

21:12 - Tadić: Đilas odgovoran za loše rezultate u Beogradu

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je večeras da očekuje zanimljive izbore, da su pojedini članovi stranke vodili prljavu kampanju protiv njega u tabloidnim medijima, i da su od majskih izbora "mnoge zverke pokazale svoje tragove".

Prema njegovim rečima, uopšte ga ne iznenađuje što su potpredsednici u stranci Dragan Đilas i Bojan Pajtić stavili se na suprotnu stranu.

Pajtić i Đilas imaju puno i legitimno pravo da sagledaju budućnost DS, dodao je Tadić.

On je naglasio da je u Beogradu ostvaren 9,6 odsto slabiji rezultat i da je "Đilas kriv i odgovoran za te rezultate, kao i Aleksandar Šapić i svi članovi tog odbora".

Tadić je rekao da je nakon majskih izbora video prema kome ne treba da bude bolećiv, ali nije zeleo da imenuje o kome je reč.

- Mnogo je zverki pokazalo svoj trag - poručio je Tadić.

18:26 - Tadićev datum, Đilasov sistem

Kako saznaje "Blic", na sednici Glavnog odbora DS jednoglasno je prihvaćen Tadićev predlog da se izborna skupština održi 10. novembra, kao i Đilasov da se glasa po delegatskom sistemu.

Za održavanje izbora po delegatskom principu glasalo je 208 članova GO, od 356 prisutnih. Za neposredan izbor bila su 144 člana, a četiri su bila uzdržana.

Članovi GO usvojili su izveštaj Borisa Tadića o radu stranke u prethodnom periodu, u kojem je lider DS, između ostalog, rekao da će upravo odluka o načinu održavanja stranačkih izbora biti svojevrstan "iskaz o namerama".

Neposredan izbor rukovodstva i organa stranke značio bi da glasaju svi članovi partije, što je način izbora koji još nije održan u Srbiji, a predviđen je stranačkim dokumentima DS-a.

Skupština DS-a ima oko 4.000 članova, koje delegiraju svi odbori i organi stranke.

Sednica GO DS počela je danas nešto posle 13 časova i još je u toku.

18:03 - DS: Datum i način izbora u fokusu rasprave

Rasprava članova Glavnog odbora DS iza zatvorenih vrata o predlozima koje je predsednik stranke Boris Tadić izneo u svom izveštaju o radu traje već tri sata, a dominira pitanje datuma i načina izbora.

Deo demokrata koji je blizak promenama na čelu stranke i dolasku Dragana Đilasa zahteva da izborna skupština koju je Tadić predložio za 10. novembar, bude održana 14. oktobra i da glasanje treba da bude obavljeno delegatskom principu, a ne neposredno, kako je lider DS predložio.

Vojvođanski odbor DS predložio je sinoć nakon sednice da izbori budu održani 14. oktobra, a lider vojvođanskih demokrata Bojan Pajtić založio se u svom govoru za delegatski princip. On je, takođe, predložio da ko god izgubi u izbornoj trci automatski bude kooptiran u Predsedništvo stranke.

Članovi Glavnog odbora glasaće, po završetku glavne rasprave, o datumu i načinu održavanja izbora.

Neposredni princip glasanja znači da svi članovi stranke mogu da glasaju, a delegatski princip predvidja da svaki stranački odbor predloži predstavnika koji će glasati u njihovo ime.

17:19 - Đilas i Pajtić za delegatski sistem

Sednica Glavnog odbora Demokratske stanke (DS) danas je, posle izlaganja predsednika Borisa Tadića, zatvorena za javnost, ali mediji saznaju da se Bojan Pajtić i Dragan Đilas zalažu za održavanje Izborne skupštine stranke što pre i to po delegatskom sistemu, preneo je FoNet. Kako navode izvori sa sednice, Đilas je, u obraćanju Glavnom odboru, zatražio da se skupština održi 14. oktobra.

Na to je Tadić uzvratio da će Odbor morati prvo da smeni predsednika stranke, ukoliko želi ranije održavanje skupštine, koju je on sazvao za 10.novembar.

I Pajtić se založio za održavanje Izborne skupštine što pre po delegatskom sistemu i istakao da ne može da se Tadić "linčuje" zbog izbornih rezultata.

Izvori sa sednice prenose da je Šutanovac u svom izlaganju govorio o izgradnji njegovog stana koji se pominje u medijima i izjavi koju je dao nadležnima, negodujući što su tamo bili prisutni mediji.

Izlazeći iz sale gde se održava sednica Glavnog odbora, Goran Ješić ljutito se obratio medijima, pitajući ko je iz Tanjuga, jer je ta agencija prenela njegovu poruku sa Tvitera da će skupština stranke ipak biti 14. oktobra.

17:08 - Treći sat rasprave iza zatvorenih vrata

Rasprava članova Glavnog odbora DS iza zatvorenih vrata o predlozima koje je predsednik stranke Boris Tadić izneo u svom izveštaju o radu ušla je u treći sat.

Deo demokrata smatra da izborna skupština, koju je Tadić predložio u otvorenom delu sednice za 10. novembar, treba da bude održana 14. oktobra i da glasanje treba da bude obavljeno po delegatskom principu, a ne neposredno, kako je Tadić predložio.

U ovom trenutku je teško proceniti ishod, odnosno koja će opcija prevagnuti.

Članovi Glavnog odbora glasaće, po završetku glavne rasprave, o datumu i načinu održavanja izbora.

Neposredni princip glasanja znači da svi članovi stranke mogu da glasaju, a delegatski princip predviđa da svaki stranački odbor predloži predstavnika koji će glasati u njihovo ime.

16:58 - Rasprava Tadića i Đilasa

Na zatvorenom delu sednice GO DS u toku je rasprava o datumu održavanja stranačkih izbora.

Tadić je predložio je da izborna skupština DS-a bude 10. novembra i to da se rukovodstvo stranke bira neposredno. Đilas, zamenik predsednika DS-a traži da izborna skupština bude 14. oktobra, kao i da to bude po delegatskom sistemu.

- Moraćete mene da smenite ako hoćete da izbori budu tada - rekao je Tadić.

15:59 - Ješić: Izbori ipak 14. oktobra

Potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić objavio je na "Tviteru" da će Izborna skupština DS biti održana 14. oktobra.

"Izbori 14. 10. Ipak...", glasi Ješićev "tvit", dok u drugom dodaje "To je to...".

15:24 - Ješić na "Tviteru" zamerio Tadiću

Potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić zamerio je danas presedniku Demokratske stranke Borisu Tadiću što je na sednici Glavnog odbora nazvao licemerima one koji drugačije misle.

Ješić, doskorašnji gradonačelnik Inđije i aktuelni pokrajinski sekretar za poljloprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, aktivno je na društvenoj mreži "Tviter" pratio izlaganje lidera demokrata.

"Licemeri,otpadnici,nečasni ljudi, to smo ispali...", jedan je od Ješićevih "tvitova".

Ješić je na "Tviter" okačio i rečenicu "Programska platforma se razrađuje...", kao i komentar "Uhh".

"Ako ovako nastavimo Miha neće stići da održi sastanak sa igračima...svi gledaju gods...:-)", glasi jedan od "tvitova" Ješića.

15:17 - Homen: Predsednik stranke zakazuje izbore

Predsednik DS Boris Tadić zakazao je izbornu skupštinu stranke za 10. novembar i zatražio da se rukovodstvo bira neposrednim glasanjem.

"Ako GO danas bude glasao o načinu izbora to će onda značiti da će izbori biti neposredni, u slučaju da GO ne glasa ostaće kao i do saa delegatski način izbora, objasnio je za "Blic" funkcioner DS Slobodan Homen.

On je pojasnio da je u nadležnosti predsednika stranke da zakazuje izbore.

Kako "Blic" saznaje taj termin nije proizvod kompromisa. Tadić se zalagao da stranački izbori budu održani krajem godine.

14:56 - Tadić: DS nije u Vladi zbog Dinkića

- DS nije formirao novu Vladu Srbije zato što on nije hteo da dozvoli da Mlađan Dinkić kontroliše ceo finansijski i ekonomski sistem u državi - izjavio je Tadić.

On je poručio da Dinkić jeste imao dobre rezultate, ali i loše, da se uvek izvlačio od bilo kakve odgovornost.

- Ako zbog odluke da Dinkić ne dobije svu kontrolu nismo napravili vladu, smatram da je to ispravno. Ja vam garantujem da bi posledica takve odluke bila gubitak poverenja građana i vrlo brzo DS-a ne bi bilo ni u lokalnim vlastima - kazao je Tadić.

On smatra da Dinkić nije sposoban da vodi ceo finansijski i ekonomski sistem i da zato DS nije napravila vladu, iako je bilo nekih članova Predsedništva stranke koji su insistirali da DS bude deo vlasti i da Dinkić dobije resore finansija i ekonomije.

Tadić je saopštio da je nakon drugog kruga predsedničkih izbora nameravao da da ostavku na mesto predsednika DS, ali da je bio u manjini i da je većina u DS odlučila da on bude mandatar i da vodi pregovore o sastavljanju nove vlade.

- Možda sam kriv što sam kao demokrata poštovao volju većine - kazao je Tadić.

On je rekao da u politici niko nema pravo da se ponaša kao šahista pacer, jer - Ovo vreme za mene bilo je važno da shvatim ko nije u stanju da donosi stratreške odluke, i vi to treba da uradite. Treba da shvatite ko je sposoban da donosi strateške odluke jer su pred nama teške odluke - kazao je Tadić i ostakao da je to važno jer su pred DS promene.

14:53 - Tadić: DS ne sme pasti pod uticaj tajkuna

DS-u su potrebne promene ali se ni po koju cenu ne sme dozvoliti da ta partija, koju je Tadić nazvao bastionom demokratije, potpadne pod uticaj finansijskih moćnika i tajkuna.

Tadić je rekao da budućnost DS-a treba da se usaglasi sa vizijom razvoja Srbije i da ta partija treba da bude jaka stranka socijaldemokratske orijentacije koja će brinuti o svim građanima. Prema njegovim rečima, DS mora da nađe rešenje za rastuće siromaštvo i nezaposlenost.

- Tajkunske grupacije i finansijski moćnici i kriminalne grupe vrše pritisak na političke organizacije, želeći da realizuju svoje interese - rekao je Tadić i upozorio da se to ne sme dozvoliti.

Kako je naveo, u srpskom društvu postoje pojedini predstavnici krupnog kapitala koji razorno deluju.

14:48 - Pogledajte kako je izgledao početak sednice GO DS

Sednica Glavnog odbora bila je zakazana za 13 časova ali počela nešto pre pola dva. Uoči sednice GO, kao što je uobičajeno održana je sednica predsedništva stranke.





Pogledajte početak sednice GO:

14:39 - Završen otvoreni deo sednice

Izlaganjem Borisa Tadića završen je deo sednice Glavnog odbora koji je bio otvoren za havnost. Novinari napuštaju salu.

14:37 - Tadić prelaže 10.11. za održavanje stranačkih izbora

Lider DS Boris Tadić predložio je da stranački izbori budu održani 10. novembra uz direktno biranje. On predlaže taj datum kako bi se pripremila neophodna dokumentacija.

Povezane vesti: Đilas prelomio da se kandiduje za predsednika DS posle sastanaka s Pajtićem Tadić ne daje ostavku Beogradski i Vojvođanski DS traže izbore 14. oktobra Tadić: Odnos sa Đilasom korektan, danas sam ga pitao "kako si, Điki" a on mene "kako si, Boki" Predsedništvo DS složno da se ide na izbore


Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.