Izvor: N1 televizija, 10.Jun.2017, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je "albansko-ambasadorska" kolona na izborima na KiM

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izjavio je da se izborna kampanja odvijala u uglavnom dobroj atmosferi iako je, kako kaže, "zabrinut u vezi s izveštajima o uplitanju i zastrašivanju, posebno u zajednicama kosovskih Srba". Da li i ko zastrašuje Srbe pred izbore na Kosovu?

Izvor: N1

Dan pre vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu ujedno je i Dan kosovskih žrtava - odnosno tačno 18 godina od prestanka NATO bombardovanja i usvajanja Rezolucije 1244. Tim >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << povodom u Beogradu je bio i prvi čovek Srpske liste, Slavko Simić.

Za N1 kaže da je njihova kampanja bila fer, ali da tuđa nije: "Jedino Srpska lista nije nikoga zastrašivala, jedino Srpsku listu zastrašuju - i ambasade zemalja Kvinte i Priština. U opštini Leposavić je stvorena jedna konfuzna situacija, podigle su se tenzije."

Ta "tenzija" iz Leposavića je, tvrdi Simić, zapravo Aleksandar Jablanović i njegova Partija kosovskih Srba. Iako Srbi na kosovskim izborima učestvuju na pet lista, u Kancelariji broje da postoji samo jedna - Srpska lista.

"Sve druge kolone su albansko-ambasadorske, one su to da bi dezavuisale srpski narod i da bi za šaku dolara i prodajom vere za večeru ostvarile neke svoje porodične i privatne interese. Siguran sam da ima zastrašivanja srpskog naroda, plaše ga ljudi koji su nikli kao pečurke posle kiše baš uoči ovih izbora", kaže Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Ovakve teške reči na pomažu Srbima na Kosovu, smatra novinar Zoran Preradović:

"Mislim da Srbi dole nemaju taj luksuz da bojkotuju izbore, jer su pritisnuti od Beograda. Imate klimu konstantnog straha, tako da ne vidim da ti izbori mogu da budu regularni."

Ni ne mogu, saglasan je politikolog Stefan Surlić. Ipak, predstavnici različitih lista ne bi smeli da etiketiraju svoje političke protivnike niti da zastrašuju one koji drugačije misle:

"U jednom neformalnom razgovoru sa stranim diplomatom na jedan šaljiv način rečeno je da su kosovski izbori suviše delikatni da bi bili prepušteni volji građana. Sada tu šalu možemo protumačiti da međunarodna zajednica ipak budno prati šta se dešava na Kosovu“.

A ono što će se posle izbora dešavati jeste demakracija sa Crnom Gorom, formiranje Zajednice srpskih opština i eventualna promena Ustava. Za takve krupne odluke biće presudni i srpski poslanici za koje je inače rezervisano 10 mesta u skupštini Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Da li i ko zastrašuje Srbe pred izbore na Kosovu?

Izvor: N1 televizija, 10.Jun.2017

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izjavio je da se izborna kampanja odvijala u uglavnom dobroj atmosferi iako je, kako kaže, "zabrinut u vezi s izveštajima o uplitanju i zastrašivanju, posebno u zajednicama kosovskih Srba"...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.