Klaus: Evropi potreban preokret

Izvor: B92, 14.Nov.2012, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klaus: Evropi potreban preokret

Beč -- Predsednik Češke Vaclav Klaus rekao je večeras da želi evropsku integraciju bez iluzija.

On je, povodom posete Beču, u glavnom gradu Austrije predstavio svoju novu knjigu "Evropi je potrebna sloboda".

"U toj knjizi ne kritikujem pojedinosti integracionog procesa, već proces kao celinu", objasnio je Klaus dodajući da se kritika odnosi na "nedemokratski model evropske integracije".

"Evropa se nalazi u ćorsokaku. Pri tom ne mislim na akutnu dužničku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krizu, već krizu ekonomskog i socijalnog sistema koja dugo traje", kazao je on.

Klaus smatra da u ekonomskom pogledu vidi više negativnih strana nego prednosti, te istakao da "nepotrebna jednoličnost" i princip "jedan broj odgovara svima" prete blagostanju, a denacionalizacija Evrope ugrožava slobodu.

Klaus je rekao da je portiv evrozone sa 17 zemalja, jer je heterogenost zemalja nemoguća. Upitan kuda treba da ide Evropa on je ocenio da su kozmetičke mere nedovoljne, i da je Evropi potreban preokret, preokret sistema.

Austrijska policija je, na marginama posete Klausa, privela dve osobe.

Jedan od dvoje privedenih, Čeh Pavel V. je krajem septembra u češkom gradu Hrastava pejntbol-pištoljem napao šefa češke države i pri tom ga povredio.

Dva muškarca su delila letke, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Karl Grundbek.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Klaus: Želim evropsku integraciju bez iluzija

Izvor: Akter, 15.Nov.2012, 00:51

Predsednik Češke Vaclav Klaus rekao je da želi evropsku integraciju bez iluzija

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.