Katalonci usvojili zakon o narodnim konsultacijama

Izvor: Akter, 20.Sep.2014, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katalonci usvojili zakon o narodnim konsultacijama

Katalonski parlament usvojio je danas zakon kojim se odobravaju "narodne konsultacije" o nezavisnoti te oblasti od Španije, zanemarujući tako protivljenje Madrida referendumu koji katalonske vlasti žele da sazovu za 9. novembar

Zakon, koji je podržalo 106 poslanika, i protiv kojeg je bilo njih 28, omogućava regionalnoj vladi da organizauje "neobavezujuće narodne konsultacije". Njega ipak treba da odobri španska vlada pred Ustavnim sudom.

Španski premijer Mariano >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Rahoj, žestoki protivnik izjašnjavanja koje hoće da organizuju nacionalisti u Kataloniji u novembru, izjavio je danas da je Španija veoma srećna škotskim "ne" na referendumu o nezavisnosti.

"Veoma smo srećni što Škotska ostaje sa nama", rekao je Rahoj u video poruci i pozdravio to što su škotski birači "napravili izbor izmedju segregacije i integracije, izmedju izolacije i otvorenosti".

Škotlandjani su na juče održanom referendumu većinom od 55 odsto glasali protiv nezavisnosti i izdvajanja iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Španski premijer Rahoj je rekao da će sprečiti održavanje katalonskog referenduma.

Španski ustav ne dozvoljava organizovanje referenduma koji ne uključuje svi gradjane Španije, i stručnjaci navode da bi španski ustavni sud proglasio rezultate tog glasanja nelegalnim ukoliko bi se održalo.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.