Izvor: B92, 05.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako definisati državu Srbiju?

Beograd -- Dokle se stiglo u radu na novom ustavu biće, možda, poznato sutra posle nove sednice skupštinskog Pododbora za ustavna pitanja.

Kako je saopštio Kabinet predsednika parlamenta Predraga Markovića, očekuje se da će se na sednici doneti odluka o načinu usaglašavanja druge polovine predloženog teksta. Predstavnici dva predlagača, DS-a i DSS-a, Dragor Hiber i Zoran Lončar, u prethodne dve nedelje su iza zatvorenih vrata sa Markovićem radili na usaglašavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ustavnih odredaba.

Kabinet predsednika Skupštine naveo je da su uspeli da utvrde prvih 80 članova i da se nisu usaglasili samo oko jednog člana.

Kako B92 nezvanično saznaje, sporna je odredba u preambuli da li će Srbija biti država svih građana koji u njoj žive, što predlažu demokrate, ili će biti država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, što predlaže DSS.

Predsednik Skupštine Predrag Maković, kao i obično, nije bio raspoložen da novinarima pojasni kako napreduje rad na novom ustavu. Na molbu da razjasni koji je član sporan, Marković je kazao: "Dobili ste punu informaciju i vrlo je važno da prenosite tačne informacije, a ne da se zbunjuju. Hvala vam."

Ono što bi u daljem usaglašavanju odredaba novog ustava još moglo da se pojavi kao sporno jesu način izbora predsednika Srbije, status lokalnih samouprava i Vojvodine, kao i rešenje za Kosovo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.