Sreda, 05.07.2006.

16:33

Kako definisati državu Srbiju?

Dokle se stiglo u radu na novom ustavu biće, možda, poznato sutra posle nove sednice skupštinskog Pododbora za ustavna pitanja.

Izvor: B92

Default images

Kako je saopštio Kabinet predsednika parlamenta Predraga Markovića, očekuje se da će se na sednici doneti odluka o načinu usaglašavanja druge polovine predloženog teksta. Predstavnici dva predlagača, DS-a i DSS-a, Dragor Hiber i Zoran Lončar, u prethodne dve nedelje su iza zatvorenih vrata sa Markovićem radili na usaglašavanju ustavnih odredaba.

Kabinet predsednika Skupštine naveo je da su uspeli da utvrde prvih 80 članova i da se nisu usaglasili samo oko jednog člana.

Kako B92 nezvanično saznaje, sporna je odredba u preambuli da li će Srbija biti država svih građana koji u njoj žive, što predlažu demokrate, ili će biti država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, što predlaže DSS.

Predsednik Skupštine Predrag Maković, kao i obično, nije bio raspoložen da novinarima pojasni kako napreduje rad na novom ustavu. Na molbu da razjasni koji je član sporan, Marković je kazao: "Dobili ste punu informaciju i vrlo je važno da prenosite tačne informacije, a ne da se zbunjuju. Hvala vam.“

Ono što bi u daljem usaglašavanju odredaba novog ustava još moglo da se pojavi kao sporno jesu način izbora predsednika Srbije, status lokalnih samouprava i Vojvodine, kao i rešenje za Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: