KORAK KA EU Bundestag dao ZELENO SVETLO za otvaranje poglavlja

Izvor: Blic, 27.Nov.2015, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KORAK KA EU Bundestag dao ZELENO SVETLO za otvaranje poglavlja

Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga danas je na vanrednoj sednici dao zeleno svetlo za otvaranje prva dva poglavlja u pristupim pregovorima Srbije i Evropske unije, saopštila je Fondacija Konrad Adenauer.

Predsednik Odbora za evropska pitanja Gunter Krihbaum kancelarki Angeli Merkel u pismu je saopštio da Odbor preporučuje da se prva dva pregovaračka poglavlja otvore na sledećem samitu u decembru, čime je, po tom pitanju, okončan parlamentarni postupak u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nemačkoj.

- Ovo je jasan signal za zemlju koja se kreće u pravcu Evrope i pokazuje da je konsekventan evropski pristup premijera Aleksandra Vučića ispravan - rekao je Krihbaum.

Krihbaum je posle sednice odbora rekao je da je za Bundestag jako važno bilo što je sporazumom od 25. avgusta konačno načinjen iskorak u odnosima Srbije i Kosova i da raduje izveštaj Evropske komisije o Srbiji zato što sadrži dosta pozitivnih ocena.

On je dodao da je odlazak Vučića u Srebrenicu bio vrlo važan gest.

Krihbaum je rekao da je Srbiji mesto u Evropi i da Nemačka očekuje da "Srbija nastavi da korača tim putem."

Srbiju čeka još dosta zadataka, kako u borbi protiv korupcije, tako i u reformi pravosuđa.

Buduće reforme nisu same sebi cilj, nego se sprovode u interesu zemlje. Tako su za strane investitore, koji u budućnosti treba da obezbede radna mesta, posebno neophodne efikasne pravno-državne strukture, navodi se u saopštenju.

Prvo će biti otvorena poglavlja 35 i 32, koja se odnose na Kosovo i Metohiju i finansijsku kontrolu, a ubrzo potom i poglavlja 23 i 24, vezana za pravosuđe i bezbednost.

Evropska komisija preporučila je u novembru otvaranje poglavlja na Mađuvladinoj konferenciji krajem godine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odluka Bundestaga pokazala da je Srbija važna

Izvor: Beta, 27.Nov.2015

Profesor Ivo Visković ocenio je danas da je odluka Bundestaga da da zeleno svetlo za otvaranje prva dva poglavlja u pregovorima EU sa Srbijom, pokazala da je Srbija za Nemačku važna strana koja konstruktivno doprinosi onome što je bitno za Uniju."Odluka je pokazala da Nemačka drži reč i da ceni...

Nastavak na Beta...

Zeleno svetlo Bundestaga za otvaranje poglavlja sa Srbijom

Izvor: EurActiv Srbija, 27.Nov.2015

Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga je 27. novembra na vanrednoj sednici dao zeleno svetlo za otvaranje prva dva poglavlja u pristupim pregovorima Srbije i Evropske unije, saopšteno je iz nemačkog parlamenta. Time je, kako se dodaje, okončan parlamentarni postupak u Nemačkoj u vezi sa...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Nemačko "Da" za prva poglavlja

Izvor: Večernje novosti, 27.Nov.2015

SRBIJI je od danas otvoren put za nastavak evropskih integracija: nemački Bundestag i zvanično je dao podršku za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa EU u decembru! Odbor za evropska pitanja nemačkog parlamenta dao je na vanrednoj sednici zeleno svetlo da se započnu pregovori o prve dve oblasti,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.