Nemačko Da za prva poglavlja

D. MILINKOVIĆ

27. 11. 2015. u 16:03

Odbor za evropska pitanja Bundestaga dao dozvolu da započnemo pregovore sa EU. U pismu Merkelovoj, poslanici podržali Beograd

Немачко Да за прва поглавља

Štajnmajer i Merkelova nagovestili novi kurs prema Srbiji

SRBIJI je od danas otvoren put za nastavak evropskih integracija: nemački Bundestag i zvanično je dao podršku za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa EU u decembru!

Odbor za evropska pitanja nemačkog parlamenta dao je na vanrednoj sednici zeleno svetlo da se započnu pregovori o prve dve oblasti, a ova preporuka upućena je u pismu i kancelarki Angeli Merkel.

Kako saznajemo, "dozvolu" Odbora za otvaranje poglavlja ne mora naknadno da potvrđuje nemački parlament ili vlada, tako da su praktično otklonjene sve prepreke za održavanje naredne međuvladine konferencije Srbije i EU. Načelno je već dogovoreno da se ona održi u Briselu, 15. decembra, i tada bi trebalo da budu otvorena poglavlja 35, o Kosovu, i 32, o finansijskoj kontroli.

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže, za "Novosti", da su vesti iz Berlina potvrda velikih rezultata koje je na evropskom putu postigla Vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem:

- Očekujem da najpre počnu pregovori o Kosovu i finansijskoj kontroli, a da naredne godine bude otvoreno još minimum pet-šest poglavlja. Ovim će i Berlin i Brisel pokazati da nas istinski vide u evropskoj porodici. Ovo je siguran znak da je Srbija na dobrom putu.

Slične ocene dao je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je rekao da je odluka Bundestaga velika stvar za Srbiju i da pokazuje da je posvećenost Beograda reformama dobila punu podršku:

- Nemačka je ispoštovala reč datu premijeru Vučiću. Srbija gradi novi put ka punopravnom članstvu u EU i građani mogu da budu zadovoljni.

Ministarka zadužene za EU, Jadranka Joksimović, poručuje nam da je stav Nemačke veoma važan:

- Verujem da će i ostale članice podržati i preporuku iz izveštaja EK o Srbiji i zaključak iz strategije proširenja. To će dati dodatnu dinamiku i samom procesu evropskih integracija Srbije i dodatan zamajac reformama.

Predsednik Odbora za evropska pitanja Bundestaga Ginter Krihbaum rekao je da je odluka doneta posle detaljne analize izveštaja EK:

- To je jasan signal da se ceni evropski pristup premijera Vučića. U Berlinu nije ostala neprimećena njegova hrabrost da pokaže spremnost na pomirenje kada je u julu otputovao u Srebrenicu. Srbiji je mesto u Evropi.

DAČIĆ: DAN ŽALOSTI ZA TADIĆA I ČEDU

Dačić je u petak kritikovao Bojana Pajtića i "dvojac bez kormilara", Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića, da u danu kada je Srbija dobila potvrdu uspešnosti politike koju vodi izriču najgore moguće optužbe na račun Vlade i premijera:

- Umesto da se raduju zbog uspeha zemlje, za njih je ovo dan žalosti, jer što je dobro za Srbiju, za njih nije. Tako će i proći na svakim izborima koje navodno traže, a Boga mole da ih ne bude.

POHVALE ZBOG POMIRENjA

Poslanici Bundestaga posebno su pohvalili napore koje srpsko rukovodstvo ulaže u smirivanje tenzija i jačanje poverenje u regionu, kao i sporazume Beograda i Prištine postignute 25. avgusta 2015, što je po njihovom mišljenju značajan iskorak u normalizaciji odnosa. Krihbaum je poručio da Nemačka očekuje da Srbija nastavi da korača ovim putem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (92)

Danke Deutschland!

27.11.2015. 17:21

@crni Djordje - Или "наши" ботови нису разумели иронију, или ове плусеве пакују у ЕУ амбасадама јер не знају који призвук има ово "Danke Deutschland" у српском изговору и у ком контексту га Срби изговарају. Или crni Djordje није Карађорђе.

Miki - Zg

27.11.2015. 17:06

@SS - SS. Prvo i zadnje poglavlje je priznanje susjedne države Kosovo ( KIM ) na srpskoj teritoriji ,oteto NATO zločinima ,bombama ,razaranjima .Samo još da R. Srbija sve to otimanje potpiše i sve je fertih ( gotovo ) .

Miki - Zg

27.11.2015. 19:08

@SS - Iskrene čestitke botovima ,u par minuta ste mi 92puta podarili minus za moj istinit komentar ,brzi ste kao Turci koji su u 17 sek. ruskog pilota SU-24 upozorili 10 puta .

Антибот

27.11.2015. 21:55

@SS - И после скоро три сата од твог новог коментара стоје 92 минуса. Зар не схваташ да ти минусе даје машина? Штедња је, нема више сендвича и јогурта!

Kole

27.11.2015. 16:17

Dali su zeleno svetlo samo da odbiju Srbiju od Rusije. I ostaće samo na tome. Daljeg pomaka neće biti! To neće proći!

Dumar

27.11.2015. 16:24

Uh, cim nama prave neke ustupke, nesto se ne pise dobro. Mislim da su i oni uvideli da je EU pred raspadom, pa im je sve jedno i ko ce izaci i ko ce uci. Najvaznije je sada, da i mi to shvatimo.

Kakva Nemacka

27.11.2015. 16:26

Nemacka dala zeleno? Nemacka je samo Americki dispecer zelenog svetla. Ko pita Nemacku, ako joj se kaze primi million izbeglica I ulozi u njihov smestaj kako bi mamac radio I iskrcavanje na Normandiju, citaj Evropu od strane muslimana bio sto efikasniji. Imali smo I mi iskrcavanje na Kosovu, prvo se iskrcaju a onda pakao. Da nije to u Nemackom interesu ili Americkom da oslabi evropu? Nemci su jos uvek pod okupacijom cak su I Americke baze tu gde su I bile od 1945. USA director.EU, Nemac shef.

Kragujevcanin

27.11.2015. 16:30

Mlacenje prazne slame Vam je ta EU..! ! ! Zamlacuju ovaj napaceni narod sa nekim kvazi vrednostima.

Lazni ca S-Mali

27.11.2015. 16:38

Hvala, ne bi bio prvi? Samo da pitam posto su napadom 91-ve prekrsili Ustav da li ce i sad u slucaju Sirije, tako slicno zvuci, i da li se i tamo koriste rakete i bombe punjene s "OU"!??? Hvaaallllllaaaa unapred.........

Euro krem

27.11.2015. 17:11

@Tomi - Ради стварања привида демократског уређења.

Cipiripi

27.11.2015. 16:58

@marija - to jedino zele nacionalne manjine i 10% Srba, ne vise. Poglavlja su bzvz stvar, na srecu tu su i Hrvati koji ce nas kociti na sve nacine. Do tada se savez okupiranih evropskih drzava raspada.

Suverena

27.11.2015. 17:17

@marija - Odkako je narod glasao za Evropu, do danas, posle fajita Grcke, puno se toga promenilo. Rusi su ojacali - pokazali nam vernost a i Kinezi su sa nama! Sta ce nam sada satanska propala Evropa? Da nam diriguje kad mozemo sa Rusima da vladamo, bar na svome.

vh

27.11.2015. 16:59

Pitam se dokle ce Srbi trpeti ova ponizenja. Ajmo evro-srbi pozurite sa potpisima, ionako su nevazeci.

Gorana

27.11.2015. 16:59

Sada smo mi u mogućnosti da biramo, ko daje više i od koga ćemo imati veću korist treba dobro proceniti sada!

Dymitr Ogonowski

27.11.2015. 17:13

@Gorana - Oni ne dali "zeleno svetlo" za sve poglavlja, samo za 2. Mislim da jedno to su odnose s siptarskom "drzavom". To su mogućnosti za nemacke ucene. Birajte kako hoćete ali to je tako.

pametan policajac

27.11.2015. 17:03

LJUDI!Ko je pitao narod?Valjda treba referendum prvo pa tad da se ide u pregovore!Doveden je da nas unisti,zasto cutimo???

PP

27.11.2015. 17:07

Sve evropske partije ZAJEDNO trenutno imaju ispod 50% podrške u narodu sa tendencijom ozbiljnog pada - to su rezultati veoma ozbiljnih istraživanja same vlasti koja su procurela. Ova istraživanja što serviraju meedijima su apsolutno lažna i nameštena od strane NATO i EK. Pridruživanje EU je protivno volji naroda Srbije i kao takvo trajaće dok se ne ukaže prilika da se u parlamentu TRAJNO ne zaustavi ustavnim amandmanima.

maniks

27.11.2015. 17:14

U Zagrebu pre neki dan Bajden izjavio da zeli da izvuce iz zagrljaja Srbiju i RS od Rusije. To je cilj nad ciljevima Amerike i zapada. Zato ova odluka ne cudi. Problem je sto niko ne pita ovaj narod i raspise referendum. Pravi Srbi zele savez sa Rusijom, Kinom i drugim prijateljskim zemljama . To vlast mora da ima na umu da se u jednom trenutku ne desi nesto slicno kao u Ukrajini.

MUS

27.11.2015. 17:15

Daj botovi, stavarno nije u redu. Razumem sto lajkujete Vucica, ali necete valjda i EU? Nemojte da preterujete, oni nas, ne da ne vole, nego nas mrze. Ne znam, sta jos treba da nam urade, da bi ste se sa tim pomirili?

Да ти кажем

27.11.2015. 21:50

@MUS - Наравно да хоће и ЕУ и НАТО, јер у супротном, и против Вучића су.

Lazni ca S-Mali

27.11.2015. 17:15

PS---Moze li neko dati informaciju, na koji nacin i ko to ovako lupa minuse ne nase komebtare, bes smisla ili razumevanja-citanja, ili.....

@Lazni ca S-Mali

27.11.2015. 18:28

@Lazni ca S-Mali - Evo ovako. Ovo divljanje sa lažnim ocenjivanjem je delo jednog, najviše dva čoveka. Imaju neki softver kojim u sekundi natuku ocena koliko hoće, bukvalno upišu potrebnu cifru. Ljudi koji nisu ovde često misle da je svaka pojedinačna ocena došla od jednog čoveka. Upravo im je to i cilj da zavaraju ljude da ih je mnogo. U stvari, ovo je čista softverska prevara. Nije mi samo jasno zašto im neko ko zna kako se to radi ne uzvrati istom merom sa naše strane?

Mladi

27.11.2015. 17:19

Драги људи пита ли овде било ко овај јадни српски народ за зелено светло према еу..

Marko BG

27.11.2015. 17:22

Baš mi je drago :-) EU je problemima, ali neće tako lako pući po šavovima. Ovo vam je drage demokrate zadužbina pokojnog premijera Dr. Zorana Đinđića. Zadužbina sa koje ste skrenuli, jer da nam je poživeo već sada bi bili deo EU.

Kale

27.11.2015. 17:26

Ne znam koliko je odluka Srbije da grabi ka EU ispravna, ali ako je to odluka građana, podržavam je naravno. Srećno nam bilo!

PP

27.11.2015. 18:15

@Kale - Problem je što to nije odluka građana Srbije. Odluka građana na prošlim izborima je bila upravo da se KAZNE oni koji su nas poveli putem evrointegracija a zapad je uz pomoć korumpiranih preletača iz nacionalne opozicije uspeo da spinuje politiku vodeće partije u pravcu evroatlantskih integracija - praktično između petooktobaraca i SNS danas nema razlike u politici prema EU i strateškom opredeljenju Srbije. Ali to neće trajati dugoi - sva istraživanja govore da EU i NATO brod tone iz dana u dan.

PP

27.11.2015. 18:46

@Kale - Nećemo komšija, jer će evrointegracije u Srbiji biti uskoro trajno zaustavljene. U Srbiji, za razliku od svih drugih zemalja koje su se priključile EU ne postoji nacionalni konsenzus po tom pitanju - naprotiv, većina Srba je protiv samog PROCESA priključenja, a kamo li članstva. EU na silu održava iluziju iz čisto globalno-strateških interesa - niko na zapadu ne želi Rusiju u Srbiji. Suština je u tome što narod zemalja EU ne želi Srbe u EU, jer je jasno da smo mi lojalni Rusima a ne Eropljanima

VLAJKO

27.11.2015. 17:28

Iskljucite zeleno svetlo Srbija ne zeli u EU bili smo i ostacemo uz Rusiju mi smo jedan narod jedna vera. III svetski rat na pomolu pa bi gospoda da nas uvuku ne treba nam krvava istorija vi i vasi USA partneri ste sve ovo osmislili. Vi ste krivi za sve ovo svuda gurate svoje njuske. NE EU, NE NATO samo RUSIJA EVROAZIJSKA UNIJA.

Mladen

27.11.2015. 17:36

Vidi botova ala dislajkuju sunce ti poljubim...Ljudi, braćo i sestre, dragi Srbi, manite se EU, okrenite se Srbiji i pravoslavlju, nemojte da vam tuđa ..... i GMO smeće budu slađi od svoje kvalitetne hrane i uvoza sa proverenog organskog marketa ne-EU članica... Ne može nama biti bolji prijatelj Švabo, Englez ili Holanđanin od Rusa... Pa Švabo uze pušku 3 puta u prošlom veku da nama red ovde, na NAŠOJ ZEMLJI zavodi, nemojte... Otvori oči Beograde, molim te.

PP

27.11.2015. 18:26

@Mladen - Pa šta će mučenici? Sva politika koju zastupa Vučić je propala - od reformi, boljitka, privrede, ekonomije ... danas se daleko gore živi nego kada je Aleksandar Vučić preuzeo vlast. To je činjenica, koliko god država fiktivno bila u plusu - narod u Srbiji na evropskom putu sve gore živi. Takođe, njegovo geopolitičko opredeljenje zbog koga je priznao Kosovo je danas praktično propalo. Pitanje je meseca kada će se EU raspasti. Botovima nije ništa drugo ostalo nego da rezignirano lupaju minuse.

"Грозан папир"

27.11.2015. 17:41

Уценама и притисцима извукли колико су могли пре успостављања новог односа снага на светској геополитичкој сцени, а сада оберучке вуку Србију у колонијални однос, да после уништења српске привреде, културе и морала, исцрпе и преостала рудна, енергетска и друга богатства. И, наравно, да нас одвуку од Русије.

Panicus Vulgaris

27.11.2015. 18:44

@"Грозан папир" - @Grozna Papir: Upravo to, ova zadnja tvoja recenica sve objasnjava! Otezali bi oni sa otvaranjem tih debilnih "poglavlja" jos 20 godina, ali se Rusija pocela izdizati i mijenjati odnose snaga medju svjetskim silama, pa ovi zlocinci iz Njemacke zure da Srbiju uvuku u EU ropstvo dok jos nije kasno! Sad bi se trebalo zahvaliti i povuci kandidaturu...kad bi bilo na vlasti u Srbiji ljudi sa moodima...ali nema!

Tomo

27.11.2015. 17:52

Ja sam za što pre da uđemo u EU, dobijanje posla u EU je skoro nemoguće, prednost u odnosu na Srbe imaju rumuni, bugari, poljaci, cigani,... užas! Ja sam za što pre u EU!

Nemanja

27.11.2015. 17:57

Ma kakva poglavlja samo Evroazijska Unija sa Rusijom bez uslovljavanja i lažnih obećanja. Čekali smo buđenje Rusije a sad kao da se bojimo što imamo ojačalu i moćnu braću sa istoka.

Ruža

27.11.2015. 18:18

Samo nastaviti ovu borbu i ovim putem. Trud i zalaganje se vidi i ceni, tako ta je ovo sasvim zasluženo.

zaliv.co

27.11.2015. 18:22

Zelim svoje pravo da na referendumu kazem NE za EU. Molim da mi omogucite to pravo, molim da nas ne terate silom u nesto sto ne zelimo. Ako vecina kaze da hoce u EU pomiricu se sa tim ali cu se verovatno iseliti odavde

Mladen Šuvakov

27.11.2015. 18:33

dalje šape od Srbije,vi ste zlo o kojem se govori u bibliji,koje je vaskrslo i došlo da nanosi jad i patnju onome ko je pao pod vaš uticaj i ko je primio vaš pečat!!!! Ovde nije kraj,vrati će vas u ambis i to ONAJ koji dolazi sa istoka i ,ovaj put, za vjeki vjekova...AMIN...

IGGY

27.11.2015. 18:54

Да,ови ботови су ко нацистичка пропаганда!Мора бити референдума па шта каже већина.

jovanka O

27.11.2015. 19:02

Postovani i dragi,Poglavlja su teme za politicare, stvarno nas ostale nimalo ne zanima gde su zapeli, posebno iz razloga sto se poglavlja ne objavljuju javno?! Osim nekakvog naslova, vise numericki tj. broja poglavlja itd; niko od info kuca ne javlja sta se nudi ,sta se trazi, imate li Vi o cemu drugom da informisete? Ovo je samo konstruktivna kritika, smatram Vas boljom Novinskom Kucom,Poz,

ф

27.11.2015. 19:05

Пази ти то, Британије хоће да изађе и ЕУ(референдум 2017), а Србија хрља тамо још нас дотични убеђују да је тамо мед и млеко. Каква лудница, па та ЕУ је већа пропагандна машинерија него КОминтерна на квадрат.

Друже Мухамеде

27.11.2015. 21:44

@Muhamed Velicanstveni - Мени се чини да си ти типичан гласач СНС-а..

Srbin@ Kg

27.11.2015. 19:13

1999 nista vise necu da kazem .... Ista ta evropa na celu sa Sad bombardovala Srbiju necu u Eu u leglo zlotvora....

Muhamed Velicanstveni

27.11.2015. 19:47

@Srbin@ Kg - Neces nista da kazes jel,? sada ce tebi Muhamed reci veliku istinu.. u toj ogavnoj evropi radi i zivi vise od pola miliona Srba, pola miliona dobijaju dobru penziju, pola Srbije izgradjeno od evri,, pomaze se pola Srbije od rodbine koja radi u EU, pola Srbije bi otislo u Evropu da mogu,,budi bar malo zahvalan...

sava savanovic(prvi srpski vampir)

27.11.2015. 19:58

@Srbin@ Kg - jeli brale ko to nece?vi kultivisani koji niste sebe nasli u zivotu?vi koji imate komplekse nize vrednosti?vi koji uz rec putin rusija svrsavate?a sami smradovi zivite i radite na tom zapadu?e kukala vam majka!u eu!dosta mi je vas olosa koji ne mogu da shvate zasto se sve to desilo 99!dosta mi je vas seljobera koji su zajedno sa slobom svinjom unistili posten srpski narod!

Саво

27.11.2015. 21:40

@Srbin@ Kg - Ако ти овако писмен и елоквентан имаш комплекс макар и средње вредности, ја ти на томе честитам..

sozgas

28.11.2015. 09:49

@Srbin@ Kg - Moglo bi da prodje jos 100 godina, da naprave jos 53 bombardovanja i 76 sankcija, i opet bi bili ubedjeni da su u pravu, dok bi tebe i mene nazivali izdajnicima...ako neko Srbima bude dosao glave, to ce biti takvi.

Да ти кажем

27.11.2015. 21:42

@goran - Неће да им пада на памет, док су Руси на војним вежбама! А и журе да добију још једну колонију док су Руси заузети у Сирији (шта су нам узели уценама, узели).

Јел то иста она Немачка..

27.11.2015. 19:15

..што нам даде зелено у првом, па у другом, па деведесетих, а сада дали и Вучићу зелено.. Мајко моја

čiča

27.11.2015. 19:53

Ipak se ja uzdam u tradicionalnu viševekovnu mržnju hrvata pa se nadam da od toga ništa biti neće

Baš zato...

28.11.2015. 00:34

@čiča - ...što nas mrze učiniće sve da se i mi uvaljamo u tu nesreću, a ne samo oni.

Саша (уклањамо ћевапе са Балкана још од 1913)

27.11.2015. 20:05

Ово са боотовима'ждерачима сендвича је једноставно безобразлук и срамота самих "Вечерњих Новости"! Ако неко мисли да ће се овим променити расположењ,ставовее и савест становника колоније Србије,...... се дебело!

mile

27.11.2015. 20:43

Imajuci u vidu značaj Bundestaga u evorpskim okvirima ovo je dobra vest za Srbiju. Postoje sasvim pristojini izgledi da u narednim godinama postanemo član EU.

M.Mila Brzim Vozom resili.....

27.11.2015. 20:48

....su da nas utope sto pre to bolje da im Rusija ne pokvari Biznis konta Merkel bestidno ignorisuci glas Naroda Srbije.

Danke Deutschland!

28.11.2015. 09:16

@M.Mila Brzim Vozom resili..... - Крива нам Меркелова? А шта њу брига за "glas Naroda Srbije"? Ваљда је тај народ изабрао оне који ће да ослушкују глас народа и боре се за његове интересе и интересе државе, као што се Меркелова бори за немачке интересе?

Штајнмајер

27.11.2015. 21:31

..је велики Вучићев пријатељ, па његов деда је био у Србији.. као управник логора Бањица..

Nastasja

28.11.2015. 02:21

Vlada je vredno radila na ispunjavanju uslova EU i sada dolazi nagrada za trud u vidu otvaranja pregovora. Vucic je bio u pravu kad je rekao da veruje Nemcima.

Raša

28.11.2015. 07:33

Tek nas čeka ogroman rad, počinjemo od najtežih poglavlja a u njima je i Kosovo. Ipak, i ovo što smo uradili je pre dve godine izgledalo skoro kao "nemoguća misija" pa smo nekako izgurali.

Mali bata

28.11.2015. 08:11

Ne vidim nista lose da EU objasnjava srpskim samoproglasenim politicarima i rezimom pregovarati nije lose, ali cena slova za sve su iste. Ijasno kazu, radi kako hoces ili prihvati uslove ili odustani.

cisto zbog proracuna

28.11.2015. 10:01

Koliko od gradjana Srbije ima posao. A koliko njih ima na osnovu zakona o manjinama.

Како до школе и посла

29.11.2015. 08:35

@cisto zbog proracuna - Жали ми се Панта: "Бећир Манга добио пос'о у градску цвећару, а ја нисам. Морам да нагаравим лице".

Ptica trkacica juri kojota

28.11.2015. 10:17

Ako na evropskom prvenstvu takmici se u atletici i ti hoces da se takmicis u disciplinom koja nije priznata. Sta moze drugo da bude nego da ne dobijes pravo da izadjes na takmicenje.

Injac Ranko

28.11.2015. 10:48

To je kao prijem radnika na određeno vrijeme. Dva tri poglavlja , ne trudite se vise , ajd zdravo.

Mali bata

29.11.2015. 08:23

Univerzalno pravilo za sve drzave sa demokratskom, pravnom i finasijskom osnovom je sledece. Pa cak i privatno u zivotu. Kad su prisutne mogucnosti postizanja sporazuma, nacin na koji se pregovara cini razliku izmedju slaganja i ne slaganja ili izmedju povoljnog rezultata ili prosecnog rezultata . Licnog ili u ime koga pregovarate.