Jeremić: Nova solidarnost

Izvor: Studio B, 15.Nov.2010, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nova solidarnost

Bez većeg stepena međunarodne saradnje i solidarnosti teško će biti otklonjene posledice svetske ekonomske krize, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je u Parizu učestvovao na sastanku Saveta Socijalističke internacionale.

Prema njegovim rečima, glavna tema sastanka bila je ekonomska kriza, koja je direktno pogodila sve zemlje sveta. "Posledice agresivnog, tajkunskog kapitalizma sa početka 21. veka će se godinama otklanjati svuda u svetu", >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << naglasio je Jeremić.

Na sastanku je istaknuto da će za njeno prevazilaženje biti potrebna nova, bliža saradnja među državama, dodao je Jeremić, i daleko veći stepen nove međunarodne solidarnosti. Odgovor na krizu nije samo pitanje unutrašnjeg uređenja i ozdravljenja, već i odnosa među državama, zaključio je Jeremić.

O potrebi nove solidarnosti i saradnje na sastanku je govorio i grčki premijer Jorgos Papandreu, koji smatra da se demokratija u mora razvijati na globalnom nivou, umesto na nacionalnom, kao dosad. Demokratija mora biti globalni pokret, kao i solidarnost među državama, jer zajedno možemo promeniti svet na bolje, poručio je Papandreu, ističući da upravo Socijalistička internacionala razvija neophodnu političku solidarnost.

I ostali govornici, među kojima vođa francuskih socijalista Segolen Rojal, predsednik italijanskih socijalista Masimo Dalema i predsednik crnogoske vlade Milo Đukanović, ukazali su na potrebu jačanja solidarnosti među državama pogođenim krizom.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.