Jeremić: Nema trgovine Kosovom

Izvor: B92, 06.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nema trgovine Kosovom

London, Beograd, Priština -- Šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio za britanski BBC da Srbija nikada neće prodati Kosovo za Evropu ili stotine milijardi evra.

Beograd će, dodao je, upotrebiti sva raspoloživa sredstva, ali ne i vojnu silu, da odbrani suverenitet zemlje. Vuk Jeremić sastaće se danas u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Ki Mun Banom, a tokom dvodnevnog boravka u Njujorku Jeremić će imati susrete i s ambasadorima zemalja članica Saveta bezbednosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Stiven Sakur, voditelj BBC-jeve emisije Hard tok, najavio je gostovanje šefa diplomatije Srbije u toj čuvenoj emisiji, konstatujući da situacija na Balkanu "ponovo uliva strah u kosti evopskim zvaničnicima” a potom, takođe dramatično upitao, da li je kasno da se preusmeri tok još jednog talasa sukoba na Kosovu?

Sakura je najviše zanimalo da li će Srbija vojno intervenisati u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova.

Sakur: Savetnik vašeg premijera Vojislava Koštunice rekao je da će Srbija braniti Kosovo svim raspoloživim sredstvima. Vaša vlada, sada, preti ratom ako kosovski Albanci proglase nezavisnost?

Jeremić: Srbija će iskoristiti sve što jedna suverena, nezavisna država može da iskoristi da sačuva suverenitet i teritorijalni integritet. Mi ćemo da iskoristimo sve osim vojne sile. To je zvanični stav Srbije. Srbija neće da koristi silu, niti će pretiti silom.

Sakur: Čini mi se da postoji duboka podela u središtu vlasti u Srbiji. Postoji tvrda struja gospodina Koštunice i malo umerenija struja oko vašeg predsednika, uključujući vas, koja kaže - ne, nećemo da koristimo silu. O čemu se radi, objasnite?

Jeremić: Da vam kažem, ova tema očigledno diže temperaturu i sve te debate i različiti stavovi pokazuju koliko je komplikovana i teška situacija, ne samo za Srbiju, nego i za ceo region. Mi o tome govorimo kada kažemo da postoji rizik za Balkan. Ja vam, gospodine Sakur, kao ministar spoljnih poslova saopštavam zvaničan stav Srbije da će Srbija iskoristiti sva diplomatska, pravna, politička i ekonomska sredstva, ali ne i vojnu silu, da zaštitimo svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Nadam se da to naše opredeljenje dele i naši sagovornici u Prištini. Oni se, a to je jako važno, nikada nisu obavezali da ne koriste silu.

Tokom polučasovnog intervjua, Jeremiću je postavljeno i pitanje kako Srbija može da polaže pravo na Kosovo posle zločina koje je nad Albancima počinio Miloševićev režim.

Za Stivena Sakura uzmemirujuća je i marketinška kampanja vlade u Beogradu koja sa plakata saopštava da je Kosovo Srbija.

Podsećajući ga da je Milošević umro a da su u Srbiji već sedam godina na vlasti stranke demokratske orijentacije, Jeremić je odgovorio da suverenitet na Kosovu garantuje Rezolucija 1244, koja je usvojena uz saglasnost NATO-a, koji je porazio Miloševića 1999. godine.

Koštunica: Kosovo kao marionetska država

Koštunica (FoNet, arhiva)

Vojislav Koštunica smatra da, ukoliko SAD dozvole proglašenje nezavisnosti Kosova, to znači stvaranje marionetske NATO-države.

Premijer Srbije kaže da će, "ukoliko SAD odluče da albanski separatisti proglase jednostranu nezavisnost, onda postati jasno zašto je NATO bombardovao Srbiju i zašto su potom NATO-trupe došle na Kosovo". "Osnovni cilj je stvaranje marionetske NATO-države, u kojoj bi, kako je određeno u Aneksu 11 Ahtisarijevog plana, konačan i vrhovni organ vlasti bio NATO-pakt", ocenio je Koštunica.

Koštunica ističe da "svako zna da ne može postojati nadzirana nezavisnost jer su nadziranje i nezavisnost pojmovi koji se međusobno isključuju".

"U dosadašnjoj istoriji pravo ime za nadzirane države bilo je marionetska tvorevina, i sada vidimo kako SAD i NATO pokušavaju da tako nešto sprovedu u delo. Još je samo nedostajalo da Srbija prihvati Ahtisarijev plan i da time ozakoni bombardovanje i dolazak NATO-trupa na Kosmet i pravljenje marionetske NATO-države", naveo je Koštunica.

Premijer je rekao da je Srbija izabrala da razotkrije i suprotstavi se ovom nasilju, i da - odbacujući Ahtisarijev plan - sa njim odbaci i marionetsku NATO-državu.

"Za Srbiju postoji Rezolucija 1244, postoji Povelja UN i postoji Ustav Srbije, što sve garantuje da je pokrajina Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Srbije", podvukao je Koštunica.

"KFOR spreman da očuva stabilnost"

Zamenik komandanta Evropske komande snaga Sjedinjenih Američkih Država Ričard Galager je, na sastanku sa članovima Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost, izjavio da su snage KFOR-a spremne da u slučaju nasilja na Kosovu reaguju brzo i snažno, kako bi se zaštitili građani i obezbedila stabilnost regiona.

Galagera, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, članovi Odbora upoznali su i sa radom tog tela u zakonodavnim aktivnostima Skupštine Srbije u oblasti odbrane i bezbednosti, ističe se u saopštenju skupštinske informativne službe.

Hiseni: Španija podržava nezavisnost

Pregovaračka delegacija Kosova je od ministra spoljnih poslova Španije Migela Anhela Moratinosa dobila podršku za nezavisnost Kosova, izjavio je portparol delegacije Skender Hiseni.

On je, u današnjoj izjavi, rekao da je kosovska delegacija dobila podršku za svoje stavove i da je Moratinos izjavio kako nezavisnost Kosova ne predstavlja problem za Španiju.

Moratinos je kazao da Španija neće biti prva država koja će priznati nezavisnost Kosova, ali će to "učiniti u određenoj fazi, u koordinaciji sa Evropskom unijom", rekao je Hiseni.

Španija, sem što je članica EU, do kraja godine predsedava i OEBS-u.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.