Izrael počinje sa izgradnjom naselja na Golanskoj visoravni čiji je „suverenitet priznao“ Tramp

Izvor: Vostok.rs, 15.Jun.2020, 13:00

Izrael počinje sa izgradnjom naselja na Golanskoj visoravni čiji je „suverenitet priznao“ Tramp

Izrael počinje sa realizacijom praktičnih koraka kada je reč o izgradnji naselja u čast američkog predsednika Donalda Trampa na Golanskoj visoravni, saopštio je premijer zemlje Benjamin Netanijahu.
„Danas počinjemo sa realizacijom praktičnih koraka u cilju izgradnje naselja 'Ramat-Tramp' na Golanskoj visoravni, čiji je suverenitet priznao predsednik Tramp“, rekao je premijer. U maju 2019. godine Netanijahu je saopštio da je u čast američkog predsednika na Golanskoj visoravni izdvojeno mesto za naselje, dok je 16. juna prošle godine na tom mestu postavljena tabla sa nazivom „Ramat-Tramp“. Tramp je u aprilu 2019. godine potpisao Deklaraciju o priznavanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni. To je jedna od spornih odluka Trampove administracije u sferi rešavanja palestinsko-izraelske krize. Tokom Šestodnevnog rata 1967. godine Izrael je oduzeo i okupirao Golansku visoravan od Sirije, a 1981. godine je jednostrano anektirao tu teritoriju. Pripadnost tog planinskog platoa glavni je predmet izraelsko-sirijskog konflikta, a pokušaji da se on reši traju još od vremena pre početka građanskog rata u Siriji. Ujedinjene nacije tu teritoriju smatraju okupiranom.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.