Istorijska poseta patrijarha Zagrebu

Izvor: Studio B, 07.Jun.2012, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijska poseta patrijarha Zagrebu

Patrijarh srpski Irinej sa članovima Svetog arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve započeo je trodnevnu posetu Zagrebu i Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj, gde će imati susrete s najvišim predstavnicima Katoličke crkve i hrvatske države.

Poseta se smatra istorijskom, jer će se prvi put na ovako visokom nivou naći predstavnici pravoslavlja i hrvatskog katoličanstva.

U pozdravnom govoru okupljenima u sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, mitropolit >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan izrazio je uverenje da je "ova kanonska poseta ne samo od istorijskog značenja, već i poseta mira i ljubavi".

"Čuvajte svoju veru koju su mnogi od prvih mučenika do danas potvrdili životom, ne samo rečima i umom, nego i u životu", rekao je patrijarh.

Ističući da je došao na radostan događaj otvaranja hrama i škole na Svetom duhu, patrijarh je rad srpske gimnazije ocenio kao "početak naše brige za našu omladinu".

"Narod bi time trebalo da dobije primer kako se reč Božja prenosi preko škole", rekao je Irinej.

Patrijarh Irinej istakao je i jake duhovne veze sa Zagrebom, podsetivši na ranije zagrebačke mitropolite Dositeja koji je nekada, kao i on, bio vladika u Nišu i Damaskina koji je bio poreklom iz Leskovca, odnosno s poručja niške eparhije.

Na dočeku je, uz sveštenstvo i monaštvo eparhije, bilo stotinak vernika, među kojima su i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac i osoblje ambasade Srbije u Zagrebu s ambasadorom Stanimirom Vukićevićem na čelu.

Pupovac je u izjavi Tanjugu izrazio radost zbog patrijarhovog dolaska. "Kao što smo pre dosta godina s radošći, nadom i velikim očekivanjima dočekali patrijarha Pavla u njegovoj prvoj pastirskoj poseti Srbima u Hrvatskoj od raspada Jugoslavije u rata u Hrvatskoj, tako smo i danas dočekali patrijarha Irineja", rekao je Pupovac.

"Dočekali smo ga u vremenima boljim nego što su bila pre više godina, ali i u vremenima u kojima je svima potrebna podrška za sve što očekujemo i u kojima su nam potrebne poruke koje će približiti katolike i pravoslavne i koje će pokazati da crkve poštuju jedna drugu", kazao je Pupovac.

Prema njegovim rečima, one treba da pokažu i da vernici treba da poštuju jedni druge i da treba da žive ne samo u toleranciji i međusobnom poštovanju, kao što su živeli vekovima pre odluke o stvaranju vlastitih država i pre "zala koje su počinili jedni drugima, neretko se pozivajući i na svoju veru", rekao je Pupovac.

On je posetu patrijarha Irineja ocenio kao "važan znak koji treba čitati tako da se svi obavezujemo na međusobno poštovanje, toleranciju i dobrobit". Vrh SPC prisustvovaće danas poslepodne otvaranju nove zgrade Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzine Katarine Branković" i duhovnog centra na brdu Sveti Duh u zapadnom delu Zagreba.

Sutra ujutru je predviđen sastanak sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i Stalnim većem Hrvatske biskupske konferencije na kaptolu gde je sedište Zagrebačke nadbiskupije.Patrijarha će primiti predsednik Hrvatske Ivo Josipović, a onda i premijer Zoran Milanović.

U subotu ujutru patrijarh Irinej trebalo bi da služi liturgiju i osvešta kapelu posvećenu Svetom Savi u okviru kompleksa gimnazije i duhovnog centra na brdu Sveti Duh u zapadnom delu Zagreba. U najavama i prvim regovanjima ističe se da je ovo prva poseta zvaničnika SPC Hrvatskoj na najvišem nivou nakon rata.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan izjavio je uoči patrijarhove posete hrvatskim medijima da je posebno važno uspostavljanje dobrih crkvenih odnosa SPC i Katoličke crkve, koje bi patrijarhov dolazak u Zagreb trebalo da pokrene s mrtve tačke posle ratnih zbivanja.

Analitičar religije Živica Tucić kazao je da je veoma ohrabren ovom posetom i objašnjava da je reč o susretu predstavnika Svetog arhijerejskog sinoda, odnosno crkvene vlade koja je najviši organ Crkve posle Svetog arhijerejskog Sabora, s predstavnicima Stalnog veća Katoličke crkve."Dobro je da dolazi do ovog susreta, iako je do njega moglo doći i ranije. U ovom trenutku ovaj susret je veoma značajan za međusobno upoznavanje i uspostavljanje bližih kontakata crkava dva naroda, koji žive u susednim zemljama i u svakoj od njih su pomešani. Zato će ovaj susret sigurno doprineti smanjivanju međunacionalnih tenzija", smatra Tucić.

On je podsetio i na česte susrete bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića sa hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem.

Poželjno bi bilo, smatra on, da se ovaj vid susretanja nastavi, odnosno da Stalno veće iduće godine uzvrati posetu Beogradu i da se ovaj kontakt institucionalizuje.

Tucić je Tanjugu rekao da će, možda, neki imati utisak da je ovo "nova orijentacija SPC", ali je dodao da on misli da je patrijarh srpski Irinej zapravo uvek bio otvoren za međuhrišćanski dijalog.

U Evropi je veliki utisak ostavila njegova poseta Beču 2010. godine i bečkom katoličkom kardinalu Šenbornu, kada je istakao dijalošku dimenziju pravoslavlja i značaj kontakata između hrišćanskih crkava, ukazao je Tucić."Saradnja bogoslovskih fakulteta traje decenijama, to je bio hrišćanski trougao Ljubljana - Zagreb - Beograd. Koliko znam, Zagreb insistira na bilateralnim kontaktima i šteta je da ne može da se ponovo uspostavi stara trijada. Bogoslovi su oni koji ujedno i kao naučnici najlakše uspostavljaju i neguju kontakte, razmenjuju radove. U tome je i pokojni profesor Radovan Bigović imao znatnog udela", istakao je Tucić.

On očekuje da će u petak sa Kaptola vernicima obeju crkava, oba naroda, biti upućena i određena jasna poruka da, i pored verskih razlika, i pored bolnog međusobnog istorijskog iskustva 20. veka, hrišćanski je sarađivati, susretati se, praštati i primati oproštaj.

To bi, veruje on, bio početak saradnje koju treba preneti i na niže nivoe, kako se duh tolerancije ne bi zadržao samo na najvišem niovu."Crkve nikada ne deluju brzo, pa je početak uvek težak", konstatovao je Tucić.

Kao pozitivne primere on je naveo da je čak i u okviru jedne vere, katoličke, nemačko-poljska saradnja crkava teško uspostavljena i sada je na izuzetnom nivou.

Tucić je podsetio i da Rusi i Poljaci, pravoslavni i katolici, ovog leta prvi put potpisuju zajedničku dekalarciju, ne zaboravljajući prošlost, ali upirući pogled u budućnost.

"Tako nešto treba da se postigne između Beograda i Zagreba. Istorijska opterećenja ne treba stavljati pod tepih, njima treba da se bave, ako treba i godinama predstavnici crkava i istorijske nauke. Ima se šta razjašnjavati i s tim se mora početi", kazao je Tucić, poručivši da ni Pravoslavna, a ni Katolička crkva ne treba da se boje šta će sada reći verski, ali i politički ekstremisti i fundamentalisti.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Praštanje, ali ne zaborav

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jun.2012, 12:12

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sa trojicom od četiri člana Svetog arhijerejskog sinoda, doputovao je juče, u svojstvu poglavara Srpske pravoslavne crkve u prvu zvaničnu trodnevnu posetu Hrvatskoj i Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj...Delegacija SPC, koju je dočekalo nekoliko desetina...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.