Iračanin koji je Buša gađao cipelama, kandidat na izborima

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Maj.2018, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iračanin koji je Buša gađao cipelama, kandidat na izborima

Irački novinar koji je postao svetski poznat jer je svojim cipelama gađao bivšeg američkog predsednika Džordža Buša Mlađeg u Bagdadu, kandidat je na parlamentarnim izborima 12. maja, s namerom da se "obračuna" s korumpiranim političarima.

"Moj cilj je da oteram u zatvor sve političare lopove, da zažale za svoja dela i da im se oduzme sva imovina", rekao je Muntazer el Zaidi, kandidat nezavisne liste "Marš za reforme" u kojoj se nalaze pristalice šiitskog vođe >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Moktade Sadra i komunisti.

Zaidi, koji sad ima 39 godine, 14. decembra 2008. u Bagdadu je usred Bušove oproštajne konferencije za novinare izuo cipele i njima gađao tadašnjeg američkog predsednika uz reči "Psu, ovo ti je oproštajni poljubac od iračkog naroda. Ovo ti je od udovica, siročića i svih izginulih u Iraku!".

Osuđen na godinu dana zatvora zbog napada na šefa države u zvaničnoj poseti, Zaidi, kojeg su mnogi smatrali herojem u arapskom svetu, oslobođen je posle devet meseci zbog dobrog vladanja. Strahujući za svoju porodicu preselio se u Liban gde je živeo neko vreme.

"Ne žalim to što sam učinio. Naprotiv, žalim što nisam tada imao još cipela", rekao je Zaidi Frans presu.

Zaidi koji je na 95. od 138 mesta na listi kandidata, priznaje da nema mnogo izgleda da uđe u irački parlament, ali je naveo da ga to ne zabrinjava.

"Nije časno imati za kolege lopove a moj cilj je da se vrati ukradeni novac", rekao je on, a o mržnji prema SAD kaže da je ostala ista i da američki vojnici treba odmah da napuste njegovu zemlju.

Na opasku da su američke snage pomogle iračku vojsku u borbi protiv džihadista Islamske države, Zaidi je rekao da to nije tačno.

"Amerikanci su podržali Islamsku državu. Kako možete da kažete da žele da ih se oslobode", rekao je Zaidi.

Što se tiče incidenta s Bušom, američki predsednik je na vreme uspeo da se pomeri tako da ga cipele nisu pogodile.

Mnogi Arapi širom Bliskog istoka doživeli su tada taj gest kao odraz sopstvenih frustracija i ogorčenosti zbog američke okupacije Iraka.

Zaidov gest je kasnije inspirisao i autore internet igrica, a njegov lik se našao i na majicama, dok su mu mnogi nudili i svoje ćerke za ženidbu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iračanin koji je gađao Buša cipelom, kandidat na izborima

Izvor: N1 televizija, 05.Maj.2018

Irački novinar koji je postao svetski poznat, jer je svojim cipelama gađao bivšeg američkog predsednika Džordža Buša u Bagdadu, kandidat je na parlamentarnim izborima 12. maja, s namerom da se "obračuna" s korumpiranim političarima..."Moj cilj je da oteram u zatvor sve političare lopove, da...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.