Izvor: B92, 09.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica martovskih demonstracija

Beograd -- Danas se navršava 16 godina od masovnih demonstracija u Beogradu, koje su prvi put uzdrmale režim Slobodana Miloševića.

Delegacije Srpskog pokreta obnove i Srpskog demokratskog pokreta obnove položile su danas vence u podnožju spomenika knezu Mihajlu, na Trgu Republike.

Predsednik SPO-a Vuk Drašković rekao je da su učesnici protesta 9. marta zadali odlučujuć udarac režimu Slobodana Miloševića u trenutku kada je taj režim bio najjači i kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uživao veliku podršku građana.

"Od udaraca zadobijenih ovde 9. marta 1991. taj režim se više nikada nije oporavio. Sve naredne bune i demonstracije vodio je duh 9. marta. To je istorija, to se ne menja, to ne može promeniti niko, ni zla volja, ni izborni rezultati", rekao je Drašković.

"SPO nema razloga da se stidi zbog toga što na poslednjim izborima nije prešao cenzus za ulazak u Parlament jer je srpsko biračko telo to koje je glasalo na nerazumljiv način", kaže on.

"Srbija se 2007. ne može ponositi činjenicom da je jedna stranka koja se zaklanja iza Slobodana Miloševića s lakoćom preskočila izborni cenzus, a stranka koja je podnela najveće žrtve u borbi protiv tog zločinačkog režima nije preskočila cenzus", rekao je Drašković.

Godišnjicu devetomartovskih demonstracija su, posle SPO, na Trgu Republike obeležili i članovi SDPO, stranke koju predvode Vojislav Mihailović i Veroljub Stevanović.

Lideri SPO-a i SDPO-a su polaganjem venaca i paljenem sveća odali poštu učeniku Branivoju Milinoviću i policajcu Nedeljku Kosoviću, koji su poginuli tokom demonstracija.

DS: Dan kada je počela borba za demokratiju

Demokratska stranka podseća da su na današnji dan 1991. građani Srbije prvi put podigli glas protiv diktature Slobodana Miloševića i počeli dugogodišnju borbu za demokratiju. "Zato nas ovaj dan obavezuje da očuvamo stečene demokratske vrednosti i da dalje izgrađujemo Srbiju na evropskim demokratskim vrednostima", navodi se u saopštenju DS-a.

"Deveti mart je i prilika da se podsetimo svih žrtava u borbi za demokratiju, ali i da se sve istinske demokratske snage jasno distanciraju od snaga prošlosti koje su još prisutne na političkoj sceni, a koje Srbiju i dalje pokušavaju da uvuku u sukobe", navodi DS.

9. mart 1991.

U višečasovnom okršaju policije i demonstranata u centru Beograda, 9. marta 1991, poginule su dve osobe, a povređeno je više od 200 demonstranata. Na demonstracijama su učestvovale desetine hiljada građana.

Nakon sukoba u centru grada, Predsedništvo tadašnje SFRJ odlučilo je da oklopne jedinice tadašnje JNA izađu na beogradske ulice.

Protest je sazvao Srpski pokret obnove, a priključile su mu se i ostale opozicione partije. Traženo je da tadašnji direktor državne televizije Dušan Mitević i urednici Slavko Budihna, Predrag Vitas, Ivan Krivec i Sergej Šestakov podnesu ostavke.

Skup je sazvan pod nazivom "Miting protiv petokrake" i protestovalo se zbog uređivačke politike Radio-televizije Beograd, koja je prvi put nazvana "TV Bastiljom".

Neposredan povod za protest bio je komentar na državnoj televiziji 16. februara, u kojem je Slavko Budihna optužio SPO da je produžena ruka "ustaškog" hrvatskog režima.

Policija je bacanjem velike količine suzavca i vodenim topovima pokušala da rastera demonstrante sa Trga Republike, posle čega su počeli sukobi građana i policije u širem centru grada.

Milošević je otišao sa vlasti devet godina kasnije, posle poraza na izborima za predsednika SR Jugoslavije 2000.

Opširnu hronologiju devetomartovskih dešavanja možete pročitati ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.