Gas preko Ukrajine do evropskih potrošača uskoro

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas preko Ukrajine do evropskih potrošača uskoro

MOSKVA - Premijeri Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Julija Timošenko, postigli su sinoć u Moskvi dogovor o ponovnoj isporuci gasa Evropi, najavljujući njegov tranzit preko Ukrajine do evropskih potrošača u najskorije vreme.

Predstavnik za štampu ruskog premijera Dmitrij Peskov rekao je da su se dvoje premijera dogovorili da će Ukrajina početi da plaća evropsku cenu za ruski gas, umanjenu za 20 odsto za ovu godinu, javio je Rojters. Zauzvrat, Ukrajina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neće Rusiji povećavati cenu za tranzit ruskog gasa preko njene teritorije.

Od 2010. godine, kako je dogovoreno, Ukrajina će početi da plaća tržišnu, evropsku cenu gasa, naveo je Peskov.

Putin i Timošenkova dali su instrukcije svojim nacionalnim gasnim kompanijama ruskom "Gaspromu" i ukrajinskom "Naftagasu" da sačine zvaničan sporazum u tom smislu a kada ga potpišu, biće nastavljene isporuke ruskog gasa Evropi preko Ukrajine.

To će se, prema Peskovu, dogoditi veoma brzo.

Dok Putin ima potpuno ovlašćenje da potpiše dogovor sa Ukrajinom, ostaje nejasno da li će domaći politički rival Julije Timošenko, predsednik Ukrajine Viktor Juščenko, poštovati dogovor koji je ona sinoć postigla u Moskvi, naveo je Rojters.

Rusija i Ukrajina od kraja decembra prošle godine ne mogu da se dogovore o uslovima isporuka gasa Ukrajini i njegovom tranzitu evropskim potrošačima, koji od "Gasproma" kupuju više od četvrtine potrebnog gasa.

Rusija optužuje Ukrajinu za krađu tog energenta i traži da se plati dug za njegovu isporuku iz druge polovine 2008. od 2,4 milijarde dolara, ali Kijev odbacuje optužbe i saopštava da ništa ne duguje Rusiji.

Isporuke ruskog gasa Evropi, preko Ukrajine, obustavljene su 7. januara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.