EU produžila sankcije Rusiji zbog incidenta u Solsberiju

Izvor: Vostok.rs, 14.Okt.2019, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU produžila sankcije Rusiji zbog incidenta u Solsberiju

Evropska unija produžila je sankcije za godinu dana u vezi sa "upotrebom i širenjem hemijskog oružja", kao i zbog incidenta u Solsberiju, saopšteno je iz Saveta EU. Sankcije uključuju zabranu ulaska na teritoriju Evropske unije i zamrzavanje imovine za fizička i pravna lica. Na listi se nalazi i pet osoba povezanih sa sirijskim rukovodstvom, a četvoro je, prema podacima EU, navodno učestvovalo u incidentu u Salisburiju, kao i jedna organizacija - Centar za naučno istraživanje u Siriji, prenose RIA Novosti.
U oktobru prošle godine, Evropska unija je odobrila novi mehanizam za uvođenje sankcija licima „uključenim u razvoj i upotrebu hemijskog oružja bilo gde, bez obzira na nacionalnost i lokaciju“. Ograničenja uključuju zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine fizičkih i pravnih lica. Pored toga, građanima i organizacijama u Evropskoj uniji je zabranjeno da daju sredstva tim licima. Zvaničnici EU su naveli da su nove mere preduzete "kao deo razvoja bezbednosnih akcija posle incidenta u britanskom Solsberiju". Ranije je mehanizam dogovoren na nivou stalnih predstavnika zemalja EU. U martu 2018. godine bivši službenik GRU-a Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija su otrovani u britanskom gradu Solisberiju. Incident je izazvao veliki međunarodni skandal. London je naveo da je u incident učestvovala Rusija, a što Moskva kategorično negira. Bivši britanski premijer Tereza Mej je tvrdila da je otrov napravljen u Rusiji, ali je to negirala u laboratorija u Porton Daunu. Ruska strana je više puta predložila zajedničku istragu incidenta, ali je Velika Britanija to ignorisala i uskratila pristup Skripaljevima.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.