EU bi mogla uvesti mere protiv Belorusije zbog „lažiranja izbornih rezultata“

Izvor: Vostok.rs, 12.Avg.2020, 09:27

EU bi mogla uvesti mere protiv Belorusije zbog „lažiranja izbornih rezultata“

"Predsednički izbori u Belorusiji nisu bili ni slobodni ni pošteni, Evropska unija pažljivo prati razvoj situacije u toj zemlji i razmatra mogućnost uvođenja mera protiv lica koji su odgovorni za razna kršenja normi", navodi se u saopštenju šefa EU diplomatije Žozepa Borela.
„Vlasti u Belorusiji su primenili neproporcijalnu i neprihvatljivu silu. Pored toga, izveštaji lokalnih posmatrača pokazali su da izbori nisu bili u skladu sa međunarodnim normama. Upravo iz tog ugla ćemo i ocenjivati poteze beloruske vlasti po pitanju rešavanja aktuelne situacije i izanalizirati odnose EU sa Belorusijom. To može da uključuje, između ostalog, i uvođenje određenih mera protiv lica koja su odgovorna za nasilje, neosnovana hapšenja i lažiranje izbornih rezultata“, navodi se u saopštenju. U saopštenju se ističe da "bez progresa" u Belorusiji po pitanju ljudskih prava i vladavine prava odnosi Brisela i Minska mogu da se pogoršaju. Oglasila se i šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je saopštila da izbori u Belorusiji nisu bili pošteni, da je "nasilje koje se sprovodi u toj zemlji nedopustivo", te da će EU "preispitati" odnose sa Minskom i "preduzeti adekvatne mere" protiv ljudi koji su za to odgovorni. Ona je takođe pozdravila izjavu Žozepa Borela po pitanju izbora u Belorusiji ponovivši njegov stav da izbori u Belorusiji „nisu bili ni slobodni, ni pošteni“. U Belorusiji su održani predsednički izbori, na kojima je aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio 80,08% glasova. Po objavljivanju rezultata u mnogim beloruskim gradovima su počeli masovni protesti. 
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.