Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Ispunjeni uslovi za obnovu isporuke ruskog gasa

BRISEL - Evropska komisija saopštila je danas da su ispunjeni uslovi za obnovu isporuke gasa za evropske zemlje preko Ukrajine.

Evropska komisija je u saopštenju, koje je dobila agencija Itar-Tas s, navela da su potpisnice sporazuma (ruska i ukrajinska) dobile kopije dokumenta i da nema razloga da se odlaže isporuka gasa. I Češka je potvrdila da je predala i Rusiji i Ukrajini sporazum.

Češka, kao predsedavajuća Evropske unije, potvrdila je večeras da je već >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predala i Rusiji i Ukrajini potpisani protokol o nadgledanju tranzita ruskog gasa preko Ukrajine.

"Dokument Statut nadgledanja tranfera gasa preko Ukrajine preuzeo je u 12.15 u Briselu stalni predstavnik Ruske Federacije pri EU Vladimir Čižov a u 13.00 predstavnik Ukrajine pri EU Vsevolod Čentsov", saopštila je Češka na sajtu.

U saopštenju se upozorava da je reč o originalnim dokumentima sa potpisima svih strana a da je dva primerka dobio i evropski komesar za energetiku Andri Pibalgs.

To saopštenje Češka je izdala zbog današnjih pritužbi ruske strane da ne mogu da obnove isporuke gasa jer još nisu dobili zvanično iz Kijeva dokument sa potpisima ukrajinske strane.

Evropska komisija saopštila je danas da nema razloga za odlaganje isporuka, pošto je sporazum potpisan a posmatrači koji treba da nadgledaju tok isporuka ruskog gasa preko Ukrajine za Evropu se već raspoređuju na svoja mesta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema razloga za odlaganje isporuka gasa

Izvor: Poslovni magazin, 11.Jan.2009

Evropska komisija (EK) je saopštila da su prihvaćeni svi uslovi koje su postavile Rusija i UKrajina o raspoređivanju posmatračke misije EU i da nema razloga za dalje odlaganje isporuka ruskog gasa.U saopštenju EK navodi se da se posmatrači EU raspoređuju na terenu, da je potpisan sporazum o nadgledanju...

Nastavak na Poslovni magazin...

Sporazum potpisan, redovne isporuke i dalje neizvesne

Izvor: Blic, 12.Jan.2009, 06:37

Samo nekoliko sati pošto je Evropska unija saopštila da su ispunjeni uslovi za obnovu isporuka ruskog gasa za evropske zemlje preko Ukrajine, Moskva je sinoć odbacila rukom pisane dodatne zahteve Kijeva, ocenjujući ih kao „vređanje zdravog razuma”, čime je rusko-ukrajinski sporazum...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.