Dulić neće zakazati sednicu

Izvor: B92, 07.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić neće zakazati sednicu

Beograd -- Oliver Dulić neće zakazati sednicu na kojoj bi parlament razmatrao energetski sporazum sa Rusijom. Radikali ipak očekuju sednicu.

Kako je objašnjeno u saopštenju kabineta predsednika Skupštine, predsednik Skupštine Srbije ne želi da krši Ustav, po kome raspuštena Skupština može da obavlja samo tekuće i neodložne poslove, u koje ne spada ovaj sporazum. Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić ipak očekuje da će sednica skupštine biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << održana.

Za ratifikaciju međunarodnog sporazuma potrebno je da parlament prethodno dobije mišljenje Vlade.

U kabinetu navode i da Dulić neće dozvoliti da se Skupština koristi u dnevno-političke svrhe u okviru predizborne kampanje.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da očekuje raspravu u Skupštini Srbije o sporazumu o gasnom aranžmanu sa Rusijom, bez obzira na najave da predsednik parlamenta neće zakazati sednicu.

"Skupštinu Srbije ne čini samo predsednik, već i potpredsednici i poslanici i očekujem da se skupi 126 poslanika i da sednica počne i da se sporazum sa Rusijom ratifikuje", rekao je Nikolić.

Poslanička grupa SRS-a podnela je u petak Predlog zakona o ratifikaciji gasnog sporazuma sa Rusijom, uz inicijativu za hitno zakazivanje sednice, jer smatra da je on Srbiji preko potreban.

Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija podržale su inicijativu SRS-a da Skupština Srbije hitno usvoji zakon o ratifikaciji energetskog sporazuma sa Rusijom.

Oni ocenjuju da raspuštena Narodna skupština može da se sastane zbog neodložnih poslova.

Vlada Srbije, na sednici u četvrtak, nije usvojila Predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma u oblasti energetike sa Ruskom Federacijom.

G17 plus: Radikali pozivaju na kršenje Ustava

Stranka G17 plus ocenila je da je poziv Srpske radikalne stranke poslanicima da se okupe bez zakazivanja sednice pozivanje na kršenje Ustava.

"Skupština je raspuštena i može odlučivati samo o nedložnim poslovima, a sednicu isključivo zakazuje predsednik skupštine", rečeno je u poslaničkom klubu G17 plus.

Poslanički klub G17 plus naveo je da SRS uporno pokušava da zloupotrebi jedno važno ekonomsko pitanje za jeftin politički marketing, što samo govori o odnosu te stranke prema građanima i institucijama i njihovoj spremnosti na sve samo da dođu na vlast.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.