Dulić neće zakazati sednicu

Oliver Dulić neće zakazati sednicu na kojoj bi parlament razmatrao energetski sporazum sa Rusijom. Radikali ipak očekuju sednicu.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 07.04.2008.

13:48

Default images

Kako je objašnjeno u saopštenju kabineta predsednika Skupštine, predsednik Skupštine Srbije ne želi da krši Ustav, po kome raspuštena Skupština može da obavlja samo tekuće i neodložne poslove, u koje ne spada ovaj sporazum. Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić ipak očekuje da će sednica skupštine biti održana.

Za ratifikaciju međunarodnog sporazuma potrebno je da parlament prethodno dobije mišljenje Vlade.

U kabinetu navode i da Dulić neće dozvoliti da se Skupština koristi u dnevno-političke svrhe u okviru predizborne kampanje.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da očekuje raspravu u Skupštini Srbije o sporazumu o gasnom aranžmanu sa Rusijom, bez obzira na najave da predsednik parlamenta neće zakazati sednicu.

"Skupštinu Srbije ne čini samo predsednik, već i potpredsednici i poslanici i očekujem da se skupi 126 poslanika i da sednica počne i da se sporazum sa Rusijom ratifikuje", rekao je Nikolić.

Poslanička grupa SRS-a podnela je u petak Predlog zakona o ratifikaciji gasnog sporazuma sa Rusijom, uz inicijativu za hitno zakazivanje sednice, jer smatra da je on Srbiji preko potreban.

Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija podržale su inicijativu SRS-a da Skupština Srbije hitno usvoji zakon o ratifikaciji energetskog sporazuma sa Rusijom.

Oni ocenjuju da raspuštena Narodna skupština može da se sastane zbog neodložnih poslova.

Vlada Srbije, na sednici u četvrtak, nije usvojila Predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma u oblasti energetike sa Ruskom Federacijom.

G17 plus: Radikali pozivaju na kršenje Ustava

Stranka G17 plus ocenila je da je poziv Srpske radikalne stranke poslanicima da se okupe bez zakazivanja sednice pozivanje na kršenje Ustava.

"Skupština je raspuštena i može odlučivati samo o nedložnim poslovima, a sednicu isključivo zakazuje predsednik skupštine", rečeno je u poslaničkom klubu G17 plus.

Poslanički klub G17 plus naveo je da SRS uporno pokušava da zloupotrebi jedno važno ekonomsko pitanje za jeftin politički marketing, što samo govori o odnosu te stranke prema građanima i institucijama i njihovoj spremnosti na sve samo da dođu na vlast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: