Dulić odbio da zakaže sednicu parlamenta

Izvor: Blic, 07.Apr.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić odbio da zakaže sednicu parlamenta

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić neće zakazati sednicu na kojoj bi parlament razmatrao potvrđivanje Sporazuma o saradnji u oblasti enrgetike sa Ruskom Federacijom, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednika parlamenta.



Dulić ne želi da krši Ustav, po kome raspuštena Skupština može da obavlja samo tekuće i neodložne poslove, u koje ne spada ovaj sporazum. Za ratifikaciju međunarodnog sporazuma potrebno je da parlament prethodno dobije mišljenje vlade. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << U kabinetu navode i da Dulić neće dozvoliti da se Skupština koristi u dnevno-političke svrhe u okviru predizborne kampanje.

Poslanička grupa SRS podnela je u petak Predlog zakona o ratifikaciji gasnog sporazuma sa Rusijom uz inicijativu za hitno zakazivanje sednice, jer smatra da je on Srbiji preko potreban. Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić ocenio je da poslanici imaju pravo predlaganja zakona, kao i da Skupština koja je raspuštena ima pravo da se sastane da obavi neodložne poslove.

Demokratska stranka Srbije (DSS) i Nova Srbija (NS) podržale su inicijativu radikala da Skupština Srbije hitno usvoji zakon o ratifikaciji energetskog sporazuma sa Rusijom. Oni ocenjuju da raspuštena Narodna skupština može da se sastane zbog neodložnih poslova.

Vlada Srbije, na sednici u četvrtak, nije usvojila Predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma u oblasti energetike sa Ruskom Federacijom. Za predlog tog zakona glasali su ministri iz Demokratske stranke Srbije (DSS), ministri iz DS bili su uzdržani, dok ministri iz G17 plus nisu prisustvovali sednici.

Potpredsednik vlade Božidar Đelić rekao je da ministri iz DS-a nisu glasali za zakon, jer tehnička vlada nema zakonsku mogućnnost da predlaže zakone Skupštini.

Umesto predloženog zakona, vlada je usvojila informaciju u kojoj se navodi da će, na osnovu potpisanog energetskskog sporazuma u Moskvi 25. januara, taj dokument nastaviti da se primenjuje do njegove ratifikacije u Skupštini Srbije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dulić neće zakazati sednicu

Izvor: B92, 07.Apr.2008

Beograd -- Oliver Dulić neće zakazati sednicu na kojoj bi parlament razmatrao energetski sporazum sa Rusijom. Radikali ipak očekuju sednicu...Kako je objašnjeno u saopštenju kabineta predsednika Skupštine, predsednik Skupštine Srbije ne želi da krši Ustav, po kome raspuštena Skupština može...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.