Državna revizorska institucija podnela prijave protiv osam bivših i sadašnjih ministara

Izvor: Blic, 21.Mar.2015, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državna revizorska institucija podnela prijave protiv osam bivših i sadašnjih ministara

Državna revizorska institucija podnela je 240 prekršajnih, krivičnih i prijava za privredni prestup. Na spisku prijavljenih državnih činovnika je osam bivših i sadašnjih ministara. Sve nepravilnosti odnose se na 2013. godinu.

Čak 204 zahteva je za pokretanje prekršajnog postupka. Nadležnim tužilaštvima, DRI je dostavila 17 krivičnih i 19 prijava za privredni prestup. DRI je "optužila" odgovorne nakon objavljivanja 134 izveštaja o reviziji finansijskih rezultata i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pravilnosti poslovanja za 2013. a u okviru Programa revizije za prošlu godinu.

U zahtevima za pokretanje prekršajnog postupka nalaze se i te kako zvučna imena poput Mlađana Dinkića i Saše Radulovića, bivših ministara finansija i privrede, zatim Gorana Kneževića i Dragana Glamočića, nekadašnjih ministara poljoprivrede, Milutina Mrkonjića i Aleksandra Antića, dok su vodili resor saobraćaja ali i Velimira Ilića, bivšeg ministra građevinarstva, Aleksandra Vulina, dok je bio prvi čovek Kancelarije za KiM...

U državnim preduzećima po mišljenju DRI o zakon se "ogrešio" Velimir Radosavljević, bivši generalni direktor Aerodroma "Nikola Tesla", protiv koga je podneta prekršajna ali i prijava za privredni prestup. Prekršajne prijave podnete su protiv čak 14 direktora "Srbijašuma" na čelu sa zamenikom generalnog Igorom Braunovićem, protiv koga je podneta još i prijava za privredni prestup. Za privredni prestup tereti se i Radoš Ljušić, koji je 2013. obavljao funkciju direktora "Službenog glasnika", zatim Dejan Ljevnaić, direktor "Skijališta"... Prekršajni postupci vodiće se i protiv više od 30 predsednika opština, ali i protiv Aleksandra Vuksanovića i Momčila Babića, bivših direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, protiv Miljka Ristića, direktora Kliničkog centra Srbije, Tijane Anđelić, bivše direktorke "Državne lutrije", koja se tereti i za privredni prestup...

Zahteve za pokretanje prekršajnog postupka DRI je podnela zbog nepoštovanja pojedinih odredaba Zakona o budžetskom sistemu, o budžetu za 2013. godinu, Zakona o javnim nabavkama...

Institucija je podnela prijave za privredni prestup usled nepoštovanja odredaba Zakona o računovodstvu i Zakona o autorskim i srodnim pravima. A, krivične prijave protiv odgovornih lica podnete su zbog preuzimanja obaveza iznad iznosa određenih aproprijacijama koje su im odobrene za određene namene u budžetskoj godini, nesavesanog rada u službi, kao i krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.

Za prekršaje sudija može da izrekne novčanu, ali i kaznu zatvora od jednog do 60 dana.

Keivične pljušte od Beograda do Sjenice

DRI je podnela 17 krivičnih prijava. Terete se Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, i Boban Jovanović, direktor Direkcije za izgradnju ove opštine. Zatim, Boško Bogićević, direktor UK "Ruma", Elvis Bihorac, v. d. direktora Direkcije za izgradnju Sjenice, Mirsad Hodžić, direktor Ustanove za sport i rekreaciju "Sjenica", Ljubomir Sekulić, direktor Centra za fizičku kulturu u opštini Vrbas, zatim Nikola Vasić, predsednik opštine Šid, Zoran Semenović, direktor JP za stambene usluge "Šid", Bojan Kovrlija, načelnik uprave u Staroj Pazovi, Nedeljko Kovačević, direktor Direkcije za izgradnju. Prijavljeni su i Živorad Bojičić, predsednik Opštine Lajkovac, Dragiša Matić, direktor Direkcije za izgradnju Merošine, Ranko Adžić, predsednik Saveta MZ "Miraševac" u Rači, a u Aleksincu terete Gordanu Milojević, šefa računovodstva Centra za kulturu, Borislava Jovanovića, direktora Centra, Sinišu Golubovića, direktora Biblioteke "Vuk Karadžić". Krivičnu prijavu dobio je i Boško Stanijanov, glavni tehničar KBC Zvezdara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.