Izvor: Blic, 06.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi mogu da potpišu zahtev SAD, ali vi ne bi trebalo

Drugi mogu da potpišu zahtev SAD, ali vi ne bi trebalo

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Peter Šider u proteklih nekoliko nedelja u više navrata je izrazio svoju zabrinutost zbog pritisaka koje zemlje jugoistočne Evrope trpe zbog zahteva Sjedinjenih Američkih Država da se potpišu bilateralni ugovori kojim bi se građanima SAD garantovao imunitet pred Stalnim međunarodnim krivičnim sudom.

Šider u razgovoru za 'Blic' kaže da se čini kako su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemlje jugoistočne Evrope primarni cilj američkih diplomatskih napora i da su brojni emisari SAD u poseti regionu. Šider podvlači da nije mudro u teškim i neizvesnim vremenima kritikovati prijatelje s druge strane Atlantika, a da je to posebno teško u kontekstu jugoistočne Evrope, gde su SAD igrale i nastavljaju da igraju značajnu ulogu. Ipak, Šider smatra da postoje trenuci kada je pridržavanje evropskih principa i vrednosti takođe veoma važno.

Kakav je vaš stav povodom američkih zahteva upućenih vlastima u Beogradu?

- Iskreno se nadam da će se Srbija i Crna Gora odupreti i da će odlučiti da poštuju međunarodno pravo i vrednosti jednakosti koje podrazumevaju da su svi građani jednaki pred zakonom. Ako bi vaša vlada potpisala ovaj bilateralni ugovor, to bi značilo da bi priznala da postoje ljudi koji su iznad zakona i pravde, na koje se ne bi odnosili principi jednakosti. Mi smo svesni da bi SCG dobila određene povlastice i pogodnosti od Vašingtona ukoliko bi prihvatila ovaj sporazum. Takođe, mi znamo da postoje zemlje koje su zbog strateških razloga i ekonomske zavisnosti od SAD morale da potpišu ovaj sporazum i mi to razumemo. Međutim, vaša zemlja se ne nalazi u takvoj situaciji i vi možete normalno da živite i bez tih pogodnosti. Srbija i Crna Gora je zemlja koja će jednog dana postati član Evropske unije i zbog toga bi trebalo da se prikloni evropskim standardima.

Da li ste preneli vaše stavove vlastima u Beogradu i kakva je bila njihova reakcija?

- Imali smo kontakte sa vašim vlastima, ali ne bih želeo da idem u detalje. Osim mene, poruke Beogradu preneli su i Kris Paten i grčki šef diplomatije Jorgos Papandreu. Mislim da je naš stav po ovom pitanju jasno predstavljen u Srbiji i Crnoj Gori.

Kakav je vaš stav povodom tvrdnji američkih diplomata da potpisivanje ugovora sa SAD ne znači da se Beograd mora opredeliti između SAD i EU?

- Ne radi se o opredeljivanju između SAD i EU. Vašington i Brisel su saveznici i prijatelji i sigurno ćemo sarađivati i u budućnosti. Međutim, u ovom konkretnom slučaju radi se o izboru između poštovanja međunarodnog prava i kršenja međunarodnog prava. Odgovor mora biti 'ne'.

Kakvu poruku bi vlast u Beogradu poslala Evropi ukoliko bi rekla 'da' zahtevima SAD?

- Ne mislim da će biti nekih sankcija. Svi ćemo biti jako tužni i reći ćemo da smo očekivali drugačiju odluku od zemlje koja pretenduje da jednog dana postane član velike evropske porodice. Milorad Ivanović Savet ministara SCG odbiće zahtev SAD

BEOGRAD - Srbija i Crna Gora najverovatnije će odbiti da potpiše sporazum kojim bi se građanima SAD garantovao imunitet pred Stalnim međunarodnim sudom - izjavio je juče za 'Blic' izvor blizak Savetu ministara SCG.

Naš sagovornik, koji je zahtevao anonimnost, naglasio je da je u Savetu ministara postignut načelan dogovor da se SCG ne izjašnjava o tom sporazumu pre 21. juna, kada se u Solunu održava samit EU.

- Trenutno raspoloženje u Savetu ministara je takvo da će se ići na odbijanje zahteva SAD - rekao je naš sagovornik. On je dodao da će pre odluke Saveta ministara SCG o zahtevu SAD raspravljati čelnici vladajućih garnitura u Srbiji i u Crnoj Gori.

- To će biti politička odluka DOS i DPS - rekao je naš sagovornik. Povodom zahteva SAD, naš sagovornik je najavio razgovore na najvišem državnom nivou u kojima će glavnu reč voditi srpski i crnogorski premijeri Zoran Živković i Milo Đukanović.

Naš drugi sagovornik, takođe blizak Savetu ministara, ocenio je da bi Srbija i Crna Gora mogla da prihvati sporazum sa SAD samo u slučaju da u Solunu diplomatski napori SCG za što bržim prijemom u EU ne urode plodom. N. Č. Lukšić: Moguće razlike o zahtevu SAD

BEOGRAD (Beta) - Zamenik ministra spoljnih poslova SCG Igor Lukšić nije isključio mogućnost da Srbija i Crna Gora u 'jednom delu' imaju različit stav prema zahtevu SAD. Lukšić je, ipak, izrazio nadu da će biti dogovoren zajednički stav, kao i da će SCG nastojati da uvaži i interese SAD, ali i evropskih zemalja koje ne odobravaju potpisivanje tog sporazuma. On je podsetio da ni u okviru EU ne postoji jedinstven stav prema američkom zahtevu.

On je podsetio da ni u okviru EU ne postoji jedinstven stav i dodao da će Savet ministara odlučivati nakon što mu bude poznat stav vlada država članica. Neke zemlje delimično pošteđene pritisaka

Govoreći nedavno na Četvrtoj parlamentarnoj konferenciji Pakta za stabilnost, Peter Šider je rekao da su zemlje koje se sledeće godine pridružuju EU delimično pošteđene pritisaka.

- Njihova veza sa Briselom ponudila im je neku vrstu zaštite od američkog pritiska, dok su zemlje koje se nalaze na dužoj listi čekanja za prijem u EU prepuštene same sebi - istakao je Šider. On je zatražio od EU da pruži potpuno političku podršku i obezbedi dodatnu pomoć zemljama u regionu, kako bi one mogle da u miru donesu odluku o američkom zahtevu.

- Zemlje jugoistočne Evrope gledaju u svoje prijatelje u Evropi i Americi očekujući bolju i sigurniju budućnost. Evropa i Amerika su dužne da međusobno razreše svoja neslaganja i da ne stavljaju zemlje regiona pred lažnu dilemu - rekao je Šider.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.