Drecun o dolasku Lajčaka sa pojačanjem: Čini mi se da će uskoro uslediti glavno pitanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2022, 16:35

Drecun o dolasku Lajčaka sa pojačanjem: Čini mi se da će uskoro uslediti glavno pitanje

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, trebalo bi da poseti sutra Beograd i Prištinu, i sa njim savetnici predsednika Francuske i kancelara Nemačke, a predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenjuje da mu poseta u takvom sastavu liči na pripremu za glavno pitanje - razgovore o statusu, ali da svi oni treba da znaju da Beograd ni pod kakvim uslovima neće priznati ovakvu samoproglašenu državu Kosovo.

"Videćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali je bitno da se razgovara i ispregovara. Bitno je da svi savetnici, predstavnici, ... nemačkog kancelara i francuskog predsednika i svi drugi izaslanici, treba da znaju jednu stvar - početnu i krajnu poziciju Srbije - Beograd ni pod kakvim uslovima neće priznati ovakvu samoproglašenu državu Kosovo ali smo maksimalno spremi da tražimo rešenje kako da modeliramo budući status Kosova i Metohije", rekao je Drecun.

Drecun za Tanjug kaže da mu Lajčakov dolazak sa specijalnim savetnicima francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca, liči i na zauzimanje pozicija za učešće u rešavanju pitanja statusa KiM.

"Čini mi se da će uskoro uslediti glavno pitanje, a to je pitanje statusa i da se sada vrše kadrovske pripreme vodećih evropskih država, da se zauzimaju pozicije za učešće u rešavanju konačnog pitanja statusa Kosova i Metohije ", rekao je Drecun.

Drecun je naglasio da mu se čini da će zapadna ponuda za rešavanje pitanja KiM ipak biti model dve Nemačke sa stvaranjem ZSO ali, kako kaže, sa nešto drugačijim nadležnostima nego u sporazumu a da ipak u geografskom smislu bude čvrsto uokvirena.

To će, smatra, biti možda poslednji predlog zapada našoj strani.

"Ovo je po meni zauzimanje pozicija, naravno bitno je da se reši pitanje tablica, tu postoje neki predlozi a o njima je govorio i Borelj. Početni predlog je, mislim, da mi prihvatimo da se preko tablica privremenih prištinskih institucija ne stavljaju stikeri i da mogu da se kreću preko centralne Srbije a da se Srbima omogući da se preregistruju na statusno neutralne KS tablica koje izdaje UNMIK a koje je Priština jednostrano ukinula pre dve godine", rekao je Drecun.

Kako kaže, to je početna varijatna.

Drecun je rekao da ne zna u kojoj ulozi dolaze Makronov i Šolcov savetnik, da li će savetovati Lajčak ili će biti deo njegovog tima.

Na Lajčaku je da sam izabere tim, on je dobio mandat da vodi dijalog, rekao je on i dodao da je manje bitno koliko će tih savetnika biti.

Da će Lajčak, u pratnji savetnika predsednika Francuske i kancelara Nemačke, doći 9. septembra u Beograd i Prištinu, potvrdio je za Tanjug portparol Evropske komisije Peter Stano, navodeći da je cilj da se istraže mogućnosti za napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Tokom posete predviđeni su odvojeni sastanci sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sastali se Vučić i Lajčak: "Proces će se nastaviti"; "Nikakvog priznanja Kosova neće biti" FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 08.Sep.2022

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je večeras da će se narednih dana nastaviti pregovori.

Nastavak na B92...

Drecun ponovo predsednik skupštinksog odbora za KiM

Izvor: RTS, 09.Sep.2022, 11:31

Poslanik poslaničke grupe „Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" Milovan Drecun izabran je za predsednika Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju. . Za izbor Drecuna na tu funkciju glasalo je 13 članova tog skupštinskog tela, dok su tri člana bila uzdržana..Za...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.